Снимка: БГНЕС

Решителното прекратяване на дебългаризацията и потискането на правата на българите в РС Македония е ключът към започването на преговори на Скопие за Европейския съюз. Това заяви Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат от кариерата.

Ноев подчерта, че на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе по-рано тази седмица в Словения, България и президентът Румен Радев са поставили по ясен и разбираем за нашите партньори начин какъв е проблемът на РС Македония и и защо не е възможно началото на преговори за членство в ЕС.

„Причината е в неспазването на универсалните човешки права, в системната дискриминация. Докато не спре дискриминацията на българите в РСМ, докато не получат равни възможности за участие в политическия, обществения, културния, икономическия живот, докато не могат да пеят своите песни, да четат своите книги и говорят на своя език, да тачат своите паметници, дотогава няма да се реши въпроса със стартирането на преговорите. Тоталната дебългаризация трябва да спре“, категоричен е Бойко Ноев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че всички български правителства са се отнесли с наивност в очакването тези въпроси да се решат от само себе си. „Мислехме, че като им помагаме по време на ембаргото, по време на Косовската криза, когато им помогнахме да се опази целостта на държавата, когато албанците потърсиха правата си с оръжие в ръка, въпросите ще се решат. Те не само, че не се решиха, а се задълбочиха“, заяви бившият министър на отбраната.

Според него трябват гаранции на най-високо равнище за решаването на проблемите с правата на нашите сънародници. Твърденията на премиера Зоран Заев, че сега не може да включи българите в Конституцията, наравно с останалите части от народи и че това можело да стане едва след приемането на РС Македония в ЕС показва странно разбиране за за човешките права. Правата не се търгуват.

„Не само че трябва да включат българите в Конституцията, но трябва да има и тържествена декларация на техния парламент, в която се казва, че българите са равноправни на всички народи в РСМ“, подчерта Бойко Ноев.

Той също така заяви, че не може да има мулти-перспективно отношение към историята, както настояват в РСМ. „В историята на Европа няма мулти-перспективно тълкуване на Холокоста. Както приеха, че Александър Македонски не е бил македонски цар, така ще трябва да приемат и други факти от историята“, добави Ноев.

Той заяви, че президентът Румен Радев ясно е заявил на нашите европейски партньори в Словения, че искаме и от ЕС твърди гаранции за прекратяване на дискриминацията срещу българите и това е било добре разбрано.

„Всяка държава-членка на ЕС има свои специфични интереси. Те трябва да бъдат уважавани. Някои политици в РСМ се надяваха, че България ще се откаже от своя интерес под натиск, но не им се получи. България заяви публично- искаме равноправие за българите в РСМ. Гражданските и човешките права са универсални и по тях не се преговаря. Заев трябва да обясни сега на европейците какви са проблемите българите да не бъдат включени в Конституцията наравно с останалите части от народи. Ако трябва и ние ще чакаме 20 години, докато в РСМ не им стане ясно за какво става дума“, обобщи Бойко Ноев.

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 1 месец

gospodin noev kolko novi bg grajdani e proizvela dvoikata pensioneri rradev - iiotova prez mandata? tova e interesno chislo v bg geografia 21 vek.;)

28

Анонимен

преди 1 месец

e, vie bulgarite nali ste ravnopravni s belgiicite, germancite, francuzite. slushaite si eu komisarite i izpalniavaite. eu pravo e po - vajno i po-pravo ot bg pravo ;) a mekedoncite otkole si shetat v eu kato u bitolia i skopja ;) samo na kniga sa nesto drugo ;)

27

Бунгар

преди 1 месец

Искам да коментираме Българските македонци,а не Македонските българи.