Христос Стайкурас - финансов министър на Гърция.Снимка: архив, БГНЕС

С половин милиард евро гръцкото правителство помага на домакинствата да посрещнат високите цени на тока. Повече от един милион гръцки семейства ще получат и помощи за отопление.

Удвояват се помощите за отопление до края на тази година, съобщи финансовият министър Христос Стайкурас, цитиран от БНР.

Променят се и критериите, като над един милион гръцки домакинства ще получат помощи, независимо с какво се отопляват - петрол, природен газ или дърва.

Разширява се и мярката срещу високите цени на електроенергията.

Финансовото министерство увеличи категориите граждани с право на помощи. Реално домакинствата няма да почувстват финансово високите цени на тока. Тази мярка е до края на годината, защото според експерти на енергийния пазар цените в скоро време ще се върнат на предишните нива.

За компенсации правителството отделя 500 милиона евро по информация на финансовото министерство.

В отговор от централата на Комунистическата партия коментират, че мерките са козметични и за кратко време и настояват парламентът незабавно да гласува отмяна на данъци и акцизи върху електроенергия и горива.
 

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 1 месец

До Живко от Варна Отивай в Гърция Живко. И ни пиши като Живко от Тесалоники.

22

Анонимен

преди 1 месец

1 милион гърци ще се топлят на ток от АЕЦ Козлодуй.Така беше и при развития социализъм - токът се изнасяше.

21

SHEFA

преди 1 месец

В ЕВРОПА Е ТАКА-И ПРИ КАРАНТИНИРАНЕТО ДАВАХА ПО 800. А У БЪЛГАРИЯ ТИ ПРАЩАТ ГОРСКИ ДА ТИ ВЗЕМЕ ДЪРВАТА И АКО ИМАШ ПАРИ ДА СИ ПЛАТИШ ГЛОБАТА.-АКО НЕ ЩЕ ТИ ВИСИ.