Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед

Един човек е загинал, а най-малко девет са ранените след земетресението от 6,5 по Рихтер, което разтърси гръцкия остров Крит. Министерството на гражданската защита потвърдиха смъртта на мъж, който е завършвал ремонта на църквата в град Аркалохори, когато е бил смазан от сриващия се купол.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи, че земетресението е станало в 9,17 часа сутринта. Най-малко девет вторични труса също са били регистрирани в района, като най силното от тях е било с магнитуд 4,6.

По-рано Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) заяви, че земетресението е достигнало магнитуд 6,5, докато Геоложкото проучване на САЩ (USGS) казва, че трусът е бил със сила 6,0 по Рихтер.

Yunanistan’ın Girit adasında meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki deprem sonrası hasar gören bazı binalarda mahsur kalanlar itfaiye ekiplerince kurtarılıyor. 🎥 https://t.co/aTNxrg3Xq0#Earthquake #σεισμός #Κρήτη #Crete #Greece pic.twitter.com/rJOB0raS7Z

— 𝕁𝕠𝕦𝕣𝕟𝕒𝕝𝕚𝕤𝕥 (@HamdiCelikbas) September 27, 2021

"Това е земетресение, което не очаквахме, за момента има вторични трусове от 4,5", казва сеизмологът Ефтимис Лекас, който определи изненадващото земетресение като "гръмотевица".

Гърция е разположена върху редица разломни линии и редовно е засегната от земетресения.

Местните медии в Крит съобщават за значителни щети, с рухнали стени на стари каменни сгради, църкви и храмове в села близо до епицентъра на земетресението в източната част на острова. В момента текат спасителни операции в Аркалохори, който изглежда е най-силно засегнат от земетресението, както и в село Патсидерос. Местните власти твърдят, че има хора, затрупани под срутилите се сгради.

#Terremoto
In #Grecia è stata registrata una scossa di magnitudo 6.5 che ha interessato l'isola di #Creta. La scossa è stata registrata a 2 km di profondità a 16 km al largo di #Heraklion. Al momento si registra una vittima, numerosi danni agli edifici#earthquake #Greece #Crete pic.twitter.com/3Zb4YTMc5Q

— Informazione Alternativa (@InformazioneA) September 27, 2021

Според кмета на Миноа Педиадос, МанолисФрагакис, щетите в Аркалохори и околните райони са значителни и са засегнали и съвременните сгради, както и по-старите конструкции, стълбове и храмове. Има значителни щети и по водоснабдителните мрежи.

Междувременно кметът на крайбрежната столица на Крит Ираклион Василис Ламбринос заяви пред телевизия Скай, че няма съобщения от спешните служби за каквито и да било наранявания или тежки щети в града му, но потвърди, че всички училища са евакуирани, тъй като властите проверяват сградите за структурни повреди.

"Земетресението бе силно и продължително", допълни той.

Евакуирани са и много хотели на острова. Сара Уилямс-Лонг, лекар в King's Hospital в Лондон, която е отседнала в курорта Крета Марис с партньора си и тригодишния си син, казва пред The Independent, че е евакуирана в случай на второ земетресение.

"Беше ужасяващо. Първоначално се чуваше съвсем лек тътен, като от влак, който минава под земята, но той бързо нарастна, а сградата започна да се клати. Сега чакаме да ни отведат в хотел, който е далеч от високите сгради", разказва тя, добавяйки, че много хора са се скрили под масите, преди сградата да бъде евакуирана.

"Някои хора бяха видимо разтърсени - един от готвачите припадна. Беше много драматично", разказва Сара.

🇬🇷 Un séisme majeur de 6,5 magnétudes a secoué la région de #Crète en #Grèce , dont l'épicentre est #Héraklion . pic.twitter.com/dJnvulJtC1

— Jean-louis David (@timbaland57) September 27, 2021

Потребителят на Twitter Йоргос Саслис сподели снимка малко след земетресението. "Само на 10 км дълбочина, наистина почувствахме този трус", добавяйки, че всичко е наред на мястото, където той е отседнал, с изключение на "няколко разбити рамки за картини". На снимката, която е публикувал, се вижда как прах се вдига от земята на острова заради труса.

The dust in the distance is from the 5.8R #earthquake that just hit #Crete this morning.

At only 10km depth, we REALLY FELT this one.

All good over here - just a few shattered picture frames.

Hope everyone else is doing ok!! pic.twitter.com/UtRn60rlce

— Yorgos Saslis (@gsaslis) September 27, 2021

Крит е най-големият и най-населен от всички гръцки острови, с население над 634 000, според данни на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Iordan Ivanov Geolog

преди 2 години

От 4 декември 2019 около земетресения в Егейско море вкл и Крит се засичат напрежения тип " Санторини " в Свищов . Експерти да огледат региона на егейско море внимателно.

3

Анонимен

преди 2 години

Двамата долу(едно и две) какво коментирате? Колко е хубаво да им стане зле на хората? И как Господ ги прибрал? Ами ако не е Господ, а злополука или климатично оръжие? Пратете им помощ и кучета на гърците, да разчистят, да намерят хората, пратете им палатки, одеала, помогнете им да си построят сградите отново!

2

Анонимен

преди 2 години

До 1-- Господ си знае работата. Свършили са му дните на земята и Господ го е прибрал. Ако ти е писано да падне камбанарията няма да те сгази влак. Така че по леко с етикетите. Всеки си има определени дни на земята. Никой нее вечен и няма да литне. Всички сме с временни визи на този свят. На които им изтече визата си заминават.. Постоянните визи са там гори в безкрайноста.

fallback