Снимка: БГНЕС
fallback

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че България е добре дошла да се присъедини към инициативата „Отворени Балкани“, предаде Plusinfo.mk.

„Пожелавам България наистина да направи правителство. Това е добре и за България и българския народ, със сигурност и за региона. Добре е и за Северна Македония. Щом бъде направено правителство, ние казахме, че продължаваме да разговаряме, докато намерим решение. И както ние и нашите граждани сега минават с лични карти през нашите граници, където обменихме ресурсите за справяне с катастрофи,  ще могат и те да се присъединят, ако желаят. Защото това са Балканите. Макар че се страна членка на ЕС, защо не“, заяви Заев.

„Така че изпращам това като послание, че регионът ни е малък, трябва да си сътрудничим, да си помагаме, преди всичко за нашите граждани, а със сигурност и по-нататък да се интегрираме, защото това също така носи полза за нашите граждани“, каза премиерът на РСМ.

"Отворени Балкани" - така отсега ще се нарича регионалната инициатива, която неформално бе наричана "мини Шенген", съобщи МИА.

Това бе съобщено на днешния регионален икономически форум в Скопие, на който присъстват премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич, председатели на стопанските камари от региона и представители на над 300 компании.

Както изтъкнаха Рама, Заев и Вучич с "Отворени Балкани" започва нова ера в сътрудничеството в региона, която ще покаже, че страните от тази част на Европа са способни сами да взимат решения за себе си.

В рамките на форума тримата лидери подписаха Договор за сътрудничество в защитата и спасяването при бедствия и меморандум за разбирателство за облекчаване на вноса, износа и движението на стоки в Западните Балкани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Щ.Младши

преди 2 години

Ами щом е така бре Зайо Байо крайно време е да спрете да лъжете света,че вашите братя са ви врагове и обяснете докога ще ни крадете!

30

Анонимен

преди 2 години

Заев може да кани България само на пиесата, наречена Краят *** македонизма. За всичко останало ще иска разрешение, защото няма думата. А ако не му харесва, 30 години на закачалката.

29

ББ

преди 2 години

С мафиоти и руски агенти...никога!

fallback