Снимка: архив, БГНЕС

В Гърция от днес отпадна изискването да се носят маски на открито. Облекчението от разхлабването на мерките е на фона на статистически данни, че 18 на сто от гръцките семейства са на прага на бедността, предаде БНР.

Опозицията настоява правителството да контролира нелогичното покачване на цените на основни хранителни стоки.

„От днес се диша леко“, коментират пред медиите гърци и туристи, които свалиха маските навън. По наблюдение на властите туристите спазват стриктно предписанията с дистанция и маски в затворени помещения и в транспорта.

От опозиционната партия СИРИЗА настояват правителството да вземе спешни мерки както в сектор здравеопазване, така и за подобряване на жизнения стандарт на гърците.

По данни на гръцката статистическа агенция Елстат, публикувани днес, 18% от гърците са на прага на бедността. От тях 45% се ограничават в покупка дори на стоки от първа необходимост, не могат да си покрият битовите разходи.

Рязко са се покачили цените на стоките от първа необходимост в търговските магазини.

В рамките на година най-голямо е повишението при цената на олиото - 50%, брашно, хляб, ориз, захар, кафе са с повишени цени над 10%.

По-скъпа е цената за литър безоловен бензин.

От опозицията настояват да се наложи максимална цена на основни стоки.От министерството на развитието обещават масирани проверки в магазините за нелогично високи цени на хранителните продукти.


 

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 1 месец

Не ми пука. В България са 81 %. Като станат в гърция 81 %, тогава да реват.

38

Анонимен

преди 1 месец

Живи да ги оплачеш гърците. Ние сме 10 пъти по зле от десетилетия, те сега станаха малко по-бедни и започнаха да се вайкат. Нека да си сменим местата - те да дойдат на нашия стандарт, а ние на тяхната бедност.

37

Анонимен

преди 1 месец

Ако там са 18% на прага на бедността тука са поне 40.