Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"От 2019г очевидно има едно отчайващо изпълнение на договора за приятелство и добросъседство. Това е основната причина, поради която много от аспектите на отношенията между нашите две страни не вървят. Разбира се, един от тези сегменти е дейността на нашата съвместна комисия по исторически и образователни въпроси," коментира по повод посещението на премиера Зоран Заев в София доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Историческата комисия между София и Скопие и бивш консул в Битоля.

"От пролетта на  2019г, след нашето ратифициране  на членството на РСМ в НАТО, видяхме промяна на позицията на колегите от РСМ, която с времето все повече ескалираше. За съжаление, от тогава няма никакви решения на нашата съвместна комисия," допълни Кайчев.

Въпросът за липсата на напредък в работата на Историческата комисия беше поставен и по време на срещите у нас на премиера от Скопие.

На въпрос прибързахме ли като казахме "Да" на РСМ в НАТО при положение, че Гърция налагаше вето на членството им в НАТО години, десетилетия наред, Кайчев отговори:

"Това е ангажимент от договора за добросъседство, който ние изпълнихме добросъвестно. Ако обърнете внимание на текста на договора, по отношение на НАТО ангажиментите на България са едни, а по отношение на ЕС – други. Това не случайно е вписано като такива текстове в договора. Тоест, по отношение на ЕС ние имаме ангажимент само да им помагаме за подготовката, но не и автоматично да гласуваме „за“, коментира историкът пред водещата Милена Милотинова.

Целия разговор вижте днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Лойко

преди 2 години

Стига сме се лъгали,че българите разбират всичко когато разговарят с македонци.Разбират само тези които знаят що годе сърбохърватски и са достатъчно интелигентни. Доста пъти разбират погрешно смисъла или гледат като телета и се правят,че разбират.Не веднъж са се излагали дори и БГ журналисти по национален ефир.Примери много.

39

Малко за политика

преди 2 години

До Анонимен 43: "Нищо не зависи от България.Ако САщ реши Македония веднага ще влезне в ЕС"? Така си мислят в РСМ, но няма да я бъде. ................................................ А за САЩ не е толкова важно дали Северна Македония ще е в ЕС или не. Пуснахме ги в НАТО - друго не им трябва.

38

Анонимен

преди 2 години

Крим руски, или не! Нам всьо равно! Но Македония е Българска!

fallback