Снимка: БГНЕС
fallback

Правим всичко необходимо и имаме добра основа чрез португалското предложение да намерим решение с България. Ако успеем, веднага на 23 юни трябва да проведем първото междуправителствено заседание, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Заявлението бе направено в отговор на журналистически въпрос относно участието му в телевизионен дебат с лидера на опозицията Християн Мицкоски относно спора с България, съобщава БГНЕС.

Oще по темата

Заев заяви, че по този въпрос очаква покана от българския премиер Стефан Янев.

Според него, португалското председателство е изненадало положително с разработеното креативно предложение за разрешаване на спора.

То е в съответствие с практиката на Европейския съюз и "наистина може да бъде решение". Македонският премиер призова цялото внимание през оставащите 20 дни до Съвета на ЕС да бъде посветено на този въпрос и ако има успешно развитие, първото междуправителствено заседание може да се проведе веднага още на 23 юни.

"Не искам да засилвам очакванията", подчерта Заев и призова ЕС, включително и България, да изпълнят своите ангажименти.

Премиерът подчерта, че е готов да замине за София и да помоли прагматично за решение, със съзнанието, че никой не иска да стъпче "нашия македонски език и македонска идентичност".
"Политиката, която водим в момента, зачита изцяло нашата история като отправна точка за гарантиране на настоящето и бъдещето. За това молим. За европейско поведение. Искаме европейско отношение от всички наши съседи. Съжалявам, че в момента е служебно, а не политическо правителство, което да поеме отговорност и затова сме резервирани и не знаем дали ще има решение, но трябва да работим и да успеем", каза Заев.

Компромисът е всяка страна да има право на своя позиция и да остави времето да реши.

"Компромисът е пътна карта, където всеки ще поеме отговорността си по сектори. Ние с ж.п. линията до България, а те до граничния пункт Клепало. Това е компромисът. Не преговаряме за македонския език и за македонския народ. Не знам как да го заявя по-ясно", заключи премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

ББ

преди 2 години

и г-н путин и манипулаторите на службите ви,пишете и говорите на азбука и език създаден от предците ни за Народа ни,България...дарен на Народите ви...манипулациите ви не ни правят ваши приятели...Народите на Русия винаги ще са...но политиците ограбващи животите им...никога...франкенщайн никога няма да бъде човешко...каквито и лъжи да използвате,Бог да пази САЩ!

111

Vellizarii

преди 2 години

До Лени РифеншталУникални лъжи бе Лени, Ленин ли си къв си? Къде пишат Наум, Климент и Ангеларий, че Кирилицата е славянска? Тя е създадена в БЪЛГАРИЯ и е БЪЛГАРСКА 8-9 век! Славяни няма като народ и държава, пише го в Бритиш енциклопедия! Също пише там, че македонския език и нация са измислени от Сталин и коминтерна 1945г.

110

Марта

преди 2 години

До Лени Рифенштал. Терминът славяни се появява в края на XVII век,за да обслужи " илирийската идея", а малко по- късно и нейното продължение- панславизма. Трако-пеласгите са коренът на днешните народи,дефинирани като славяни. СКЛАВИНИ са наречени само тези траки,непризнаващи римската власт и борещи се за независимост. Страбон пише,че гетите са от същия род както и мизите,а също,че и двете племена говорят езика на траките.

fallback