Снимка: БГНЕС

Македонският език е клон на дървото на славянските езици, а какъв плод ще наберем зависи от това колко ще инвестираме в нашия македонски клон, заяви президентът на Република Северна Македония в послание по случай 24 май, предаде агенция МИА.

Според президента светите братя Кирил и Методий са дали на славянските народи ключа за самоидентифициране и самоопределяне през вековете, предава БТА.

"Отстоявайки фундаменталното право на славянските народи за собствени езици и писменост, св.св. Кирил и Меотодий са се борили също за величието на разнообразието, което е основна европейска ценност", заяви още Стево Пендаровски.

"Македонският език, както всеки друг славянски език, е клон на дървото, засадено от св.св. Кирил и Методий и техните ученици, включително св. Климент и св. Наум Охридски", посочи президентът. "Какъв вид плодове ще наберем зависи от това колко ще инвестираме в нашия македонски клон на дървото на славянските езици. Това е нашият дълг към миналите и бъдещите поколения, както и нашият принос към европейското културно, образователно и цивилизационно пространство", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase