fallback

"Така наречения Международен институт за близки източни и балкански изследвания (ИФИМЕС) използва маркетинг приложения за масово изпращане на хиляди имейли наведнъж, за да бомбардира буквално всички академични институции, до които могат да се домогнат, с доклади по така наречения Македонски въпрос," заяви за предаването "Брюксел 1" доц. Христо Костов, преподавател в два университета в Мадрид.
ИФИМЕС е институтът със седалище в Любляна, Словения, около чиято антиългарска дейност избухна скандал преди месец и за който властите в Скопие признаха, че е бил наеман от тях, но по думите им, "споразумението с правителството на Република Северна Македония е приключило през 2019 година". Преди месец българското МВнР привика временно управляващия посолството на РСМ у нас за обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания на този институт срещу България.

„На 19 май получих доклад - аз, както и всички колеги в социалните и хуманитарните науки, наречен „Северна Македония 2021г. Прави ли отново Европейският съюз следващата историческа грешка?“. В този доклад отново са манипулативно използвани термини като фашизъм, отричане на идентичност, за да печелят политическа и академична подкрепа, чрез окарикатуряване на българската позиция. Да изкарат България една неразумна страна, която отрича идентичност, която действа с фашистки похвати и по този начин да имат по широка подкрепа, и политическа, и академична, и сред населението изобщо“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ Христо Костов, доцент по история и международни отношения в Schiller International University и IE University, Мадрид.  

„Стигнали са дотам да се опитват да искат уволнението на академични кадри, които не поддържат про-скопски позиции. В тази позиция се оказах и аз, като вчера е получен донос от г-н Стойковски, който е президент на организацията Обединени македонци в Торонто, който е писал две страници с откровени лъжи и манипулации по повод моята дисертация за македонската миграция в Торонто“, допълни  Христо Костов.

Доцентът обяснява, че се твърди, „че аз съм български националист и шовинист, и лъжец, и не отговарям на академичните стандарти и затова трябва да бъда незабавно уволнен. Моята книга да бъде забранена, защото е фалшива новина и е подобна на хора, които отричат Холокоста“, заяви доц. Христо Костов.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“в събота, на 22 май, от 17.30 часа!



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Загрижен

преди 2 години

до Анонимен 34каква Гърция, бе младеж, като не си доволен - Европа е голяма, върви да си похарчиш парите другаде - Кипър, Испания, Италия - Притрябвала ни е Гърция. Ако търсите евтинкото - платете си 4 звезди хотел в България и ще ви е по бюджета.

29

Анонимен

преди 2 години

Абе нещастници! Гърция ни омаскарява, не само се опитва!А под новината, че Гърция удължава ограниченията за туристи - нито един коментар!На кой му е зор да ходи в Северна Македония???

28

Анонимен

преди 2 години

няма ЕС за мекетата не разбраха ли

fallback