Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отдавна изгубихме горивото в нашия двигател, за да теглим Западните Балкани към Европейския съюз. Това заяви Николай Кръстев, журналист и анализатор, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Ние вече не сме двигател на европейските процеси в нашия регион, отстъпихме това място на много други държави”, отбеляза Кръстев пред Bloomberg TV Bulgaria. “България днес стои в ложата и наблюдава отдалеч процесите, които се случват в Западните Балкани”, смята той.

Заради позицията на София към присъединяването на Северна Македония в ЕС страната е загубила много средства, свързани с инфраструктурни и бизнес възможности по предприсъединителните фондове на блока, допълни Кръстев.

“Наши източноевропейски партньори като Чехия, Словакия и Унгария донякъде са против външната ни политика”, изтъкна гостът. “В тиха изолация сме сред партньорите, те не ни чуват... Аргументите на България не стигат до тях".

Според анализатора е необходимо "да се направи гигантска крачка напред, за да се стигне до връщане на договора между София и Скопие”. Той добави, че загубата на позиции на България в Западните Балкани увеличава сръбското влияние. "Оказа се, че Сърбия се превърна в естествения лидер на Западните Балкани. Днес има повече доверие към Сърбия, отколкото към България”.

Журналистът изтъкна, че България е влязла в схема, която чертае нови линии на разделение между членовете на НАТО, подобно на тази между Гърция и Турция.

Защо според Кръстев можем да станем свидетели на политическа криза в Черна гора - разберете от видеото.

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 1 година

Турция ,натовска държава, чака повече от 20 години за ЕС. РСМ ще чака 50 ,както изглежда, тогава ще се разпадне, или ще стане трета албанска държава на Балканите, след Албания и Косово.

75

Анонимен

преди 1 година

92 Не ти се получава, не четеш история от надеждни източници, не си информиран. Сърбия напада и отнема земи от България още от създаването си-през късното Средновековие. През 1885 Сърбия напада, в гръб, България, за да я унищожи като държава. Сръбския крал Милан се закони да си пие"бело кафе", в София. Безчинствата на сръбската войска, в българските погранични села, палежи, убийства, изнасилвания, съвсем не са инсценировка. Младата българска армия разбива сърбите и те обръщат в позорен бяг.

74

Зоро

преди 1 година

Преди година две бях в Сърбия. Такива са прошляци за съжаление, че нямам думи. Белград е като някое село в бг. Не мога да разбера защо не се реши спора с Сърбия.Гърците по-точно Византия разделя славянското население, за да може да го насъска едно срещу друго и да завладява оше преди 700 година.Трябва да се загърбят ежбите с сърбите и да се обеденим постепенно. Не вярвам сръбския народ да е искал да напада Бг - това е инспирирано от Австрия или Гърция и Русия.