Снимка: БГНЕС
fallback

Действащите в Гърция строги ограничения – карантина, полицейски час и останалите мерки за червена и тъмночервена зона, са удължени с още една седмица, т.е. до 5 април, съобщи МИА.

По време на редовната пресконференция днес следобед заместник-министърът по гражданска защита Никос Хардаляс заяви, че към средата на следващата седмица комисията от епидемиолози ще обсъди възможността за отваряне на търговията на дребно и училищата, както и пътуванията от една община в друга.

Важно „оръжие” за възобновяване на дейността ще бъде възможността гражданите сами в къщи да си правят тестове за коронавирус, т.нар. "self testing".

Заместник-министърът на здравеопазването Василис Кондозаманис обясни, че в началото на април гражданите ще имат достъп до безплатни тестове чрез аптечната мрежа. Те ще могат да ползват по един тест седмично за период от два месеца, а през първата фаза се обсъжда възможността приоритет да имат лицата до 67-годишна възраст.

Oще по темата
В случай на положителен резултат лицето ще трябва да се регистрира в специална платформа и да си направи допълнителен тест за проверка. Очаква се през следващия период да има подробни протоколи за начина на употреба.

С цел постепенно възобновяване на икономическата активност в Гърция работещите в морското дело, търговията на дребно, големите компании, туризма, хотелиерството и съдебната власт ще трябва да правят бързи тестове веднъж седмично.

Успоредно с това правителството ще приеме закон за задължителни „self testing“ веднъж седмично за просветните работници и учениците, за да отворят училищата безпроблемно.

За останалите граждани тестовете за домашно ползване няма да бъдат задължителни.

Гърция е в карантина от 7 ноември и в страната е в сила полицейски час. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 3 години

И като са от 5 месеца в карантина и като ще седят още 5 месеца та са цъфнали и завързали. Гърците са мързелив народ искат да си лежат и да си пият кафето и да живеят на гърба на европа...

10

Коста

преди 3 години

Това няма никакво значение, важното е, че се очаква невероятно силен летен туристически сезон в Гърция. Гръцкото правителство ще сключи сделки за безпрепятствено пътуване срещу ваксинационен сертификат, ПСР тест или доказателство за скорошно преболедуване от Ковид. Ще дръпнат всички изгладнели за почивка туристи от Европа,да му мислят българските гащници по Черноморието..

9

Анонимен

преди 3 години

До бибиБуби, дои не знаеш кой е измислил PCR, нали? Аз съм гледал как от устата му излизат думите "това не е тест и не трябва да се ползва за диагностика на вирусна инфекция". Но ти си остани глупаво.

fallback