Снимка: БГНЕС
fallback

През последните 24 часа в РС Македония се провежда масирана и напълно координирана атака срещу бившия македонски премиер Любчо Георгиевски. Вчера той предложи собствен план за изход от задънената улица на двустранните ни отношения

Огромната част от медиите не публикуваха краткия текст от неговите предложения, но за сметка на това публикуват десетки коментари, анализи и реакции на “възмутени” политици, журналисти и анализатори.

Кметът на град Куманово, който е част от управляващата партия Максим Димитриевски поиска прокуратурата да се самосезира, а Георгиевски да остане без македонско гражданство.

Депутатът от партията на премиера Зоран Заев Мария Георгиевска направи специално изявление, в което съобщи, че управляващите “нямат абсолютно нищо общо с личните позиции на Георгиевски”.

Коалиционният партньор на Зоран Заев Павле Траянов от Демократическия съюз е сред най-шумните и за да бъде забелязан изрече следното: Нямаме обща история с българите. Ние съществуваме от векове, а на македонския език, както и на другите, са минали илядници години, за да се утвърди. Според него “позициите на Любчо Георгиевски са пробългарски и антинационални”.

В същото време опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ обвини Георгиевски, че “обезличавал идентичността на Македония”. Говорителят на партията заяви, че “тезите му са опасни и нанасят щета на националните интереси”.

В атаката се включиха “дипломати”, които обслужваха и подкрепяха антиквизацията на Никола Груевски в миналото.

Всички меди, както проправителстевни, така и опозиционни, публикават “гневните реакции”, но никъде не се среща поне едно неутрално мнение или коментар.

Всичко това напомня за периода след 1945 г., когато всеки инакомислещ в Македония се обявяваше за “предател, шпионин, терорист, сътрудник на окупатора или част от петата колона”.

В предпложенията на Любчо Георгиевски никъде не се оспорваше съвременната македонска идентичност, а имаше призив страната да приеме историческата истина, а властите в София да признаят реалностите днес в РСМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Emigrant

преди 3 години

Да се съгласим със сегашните налудности на македонците и да ги пуснем ей тъй щот сме пак много великодушни или по скоро глупави,за стотен път,това означава,че трябва да се направим зорлем на далтонисти и да викаме на бялото черно и обратно!!Това значи те да викат,че земята е плоска и ние,а и цял ЕС да клатим глави и да викаме,да така е?!Не виждам нито смисъл нито елементарна логика да пълним ЕС със от ка чалки,па било то макета или извънземни!!Ние не бързаме,а те не искат явно да ходят никъде!

107

жоро

преди 3 години

До Anonimen (Како вика убчо...): Защо не кажеш по същество примеаш или не неговия коментар? Това какъв бизнесмен е бил, колко честен човек е много настрани от дискусията тука. Странни хора сте това македонците. Гледаш документа, пример от моя опит, Пърличев пише 20 пъти в книгите си "Аз съм Българин". Като им покажеш книгите, те не коментират видяното, а викат "вие бугарите сте татари". И ти така. Ще се молим за тебе.

106

Anonimen

преди 3 години

Како вика убчо, 20 години кршел табуа.</p> аки табуа скрши со оно убе и Раштански лоза каде потепа ко пилци сесум Пакистанци.ако табу скрши и што дозволи увоз на косовското прашае.Скрши ако табу и со Окта, каде покра криминалната провизиа, за штетниот договор, до скоро, секоа година плаавме милионски пенали.И сега крши табуа, како од просак стана крими премиер, па бизнисмен ко се бави со градежништво.Eto mili BRATJA tova e mnenieto na obiknovenia Makedonec za Ljubco.

fallback