Снимка: ТВ21
fallback

По време на традиционния Вевчански карнавал в Северна Македония е запалено българското знаме, предаде БНТ.

Провеждането на карнавала е било отменено заради пандемията. Въпреки това участниците преминали през централната част на селото и това довело до безредици.

Силите на реда са се опитали да спрат тълпата.

Oще по темата

Според кмета Сашо Янкоски всички имат вина за напрежението, но най-много полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда.

Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от вандалския акт, съобщиха от МВнР.

Посланик Ангелов вече направи остър устен демарш в МВнР на Република Северна Македония.

Карнавалът във Вевчани /на 14 км от Струга/ е подобен на кукерския празник. Представленията се случват под открито небе, всеки има своята роля според маската, която носи, пеят се традиционни песни и се танцува. Според древната традиция в деня след фестивала маските, които са носени по време на карнавалните шествия, трябва да се изхвърлят и изгорят в огън – така се смята, че се унищожава злото.

 

Денеска продолжи традиционалниот Вевчански карневал откако вчера полицијата ги растера граѓаните поради прекршување на мерките за групирање на јавен простор.
Ви пренесуваме дел од денешната атмосфера ⬇️ pic.twitter.com/5sEQ6fkaUd

— Радио МОФ (@RadioMOF) January 14, 2021

 

 


 

Мое Вевчани ❤️
14.01.2021 г. #Непокор #СлободаНаДухот pic.twitter.com/xqpuwY3p9d

— Ѓорѓи Влајнкиноски 🇲🇰 (@gjorgjiVV) January 14, 2021

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

469

До Тито 497

преди 3 години

Те бабите и дядовците ви ако могат да ви чуят сега, ще се обърнат в гро бовете си !

468

До 5-ко/494

преди 3 години

Истинска история значи такава, която е подкрепена от реални доказателства - като Българската, например !

467

Јосип Броз Тито

преди 3 години

До БунгарЕдинствен реален бугарски коментарПа до 1944 година на ко баба му и дедому биле писмени луе за де се чуствуваат и искажат како некое малцинство,мнозинство,народ,нациа?Тие кутрите сите наши претци биле измачувани во светските вони и османлиското ропство и гледале само да спасат жива глава и да го заштитат сопственото семествоСите ние денес треба да им бидеме благодарни на нивДа одиме по нашиот пат на стварае подобра иднина на инелектуслен начинПоздрав до цела Бугариа

fallback