Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Безплатни лекарства получават пенсионерите в Гърция с ниски пенсии до 500 евро. Те си получават обратно и орязаните суми от пенсиите в годините на кризата, след като магистратите постановиха, че орязването на пенсиите нарушава конституцията.

По лично разпореждане на премиера Кириакос Мицотакис през следващата година пенсионерите с ниски пенсии ще получават безплатни лекарства, предаде БНР.

"Пенсионерите, които живеят с ограничени средства, ще получават и през следващата година нашето внимание и помощ", написа в личния си профил премиерът. Намесата на гръцкия премиер по въпроса за безплатните лекарства на хората с ниски пенсии е само ден след публикации в медиите и обръщение на Съюза на пенсионерите в Гърция.

Oще по темата

Според данни на социалното министерство 607 000 пенсионери в Гърция получават под 500 евро на месец и бяха поставени пред трудност да заплащат цялата стойност на лекарствата поради изтичане на срока на закона.

Първите реакции на пенсионери в медиите са на благодарност към правителството за удължаване срока на закона за безплатните лекарства.

В същото време след решение на Върховния съд на Гърция пенсионерите получават и удържаните им по време икономическата криза пари. Магистратите постановиха,че орязването на пенсиите противоречи на действащата конституция и правителството се принуди да изплати повече от 10 милиарда евро на гръцките пенсионери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

МНЕНИЕ

преди 3 години

Гърция има огромни приходи от Риболовен и Транспортен Флот (собственика на Лудогорец издаде БГ Флота за Скрап ) , имат Индустрия - Металургия , цветна и черна (СДС наразя за скрап нашата Индустрия , ГЕРБ я довърши - Плевнелив) , имат евтин ток и газ ( Борисов прееба България с Белене , Нефтопровода от Гърция и Южен Поток ) .Та така братя българчета - Гърция винаги е била в Далаверата в Света , България винаги е била в Далаверата за Политиците .

10

Анонимен

преди 3 години

В Русия, не само пенсионерите получават безплатни лекарства, но oт пролетта на 2020 г. и всеки един руски гражданин, разболял се от Covid-19.

9

Ива

преди 3 години

в момента гърция има дълг около 200% от БВП ... тази държава е фалирала...Кредитите дето ги взема държавата - ми няма да ги връща...Така се прави - държавата задлъжнява, а народа си живее добре...По-добре висок държавен дълг отколкото висок частен дълг.ако 2012 не им бяха опростили сега щяха да са над 220% външен дълг...

fallback