Снимка: БГНЕС
fallback

България остава един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник "Ди Велт".

„Оставаме един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Но искаме наистина конструктивни и сериозни дискусии между нас. Трябва да направим равносметка къде сме. Омразата трябва да спре. Между 1 септември и 20 ноември сме преброили 14 699 негативни публикации за България в македонските медии и само четири неутрални. В България, от друга страна, имаше 450 положителни съобщения за Северна Македония в медиите през същия период“, подчерта първият дипломат на София, цитира думите й Фокус.

„Това показва липса на плурализъм. Те бяха и доста брутални към мен, когато се осмелих да изразя липсата си на разбиране, когато празнуваха четиридесетгодишнината от смъртта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е убил до 1,7 милиона души в бивша Югославия за по-малко от десет години. И все още го почитат. Кметът на Скопие е партиен приятел на Заев. След това вече не бях толкова популярна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се чества смъртта на Хитлер“, направи сравнение Захариева.

„Нека се опитаме да успокоим емоциите... Нека се съсредоточим върху рамката за преговори и да работим по двустранен протокол за допълване на договора. Надявам се, че когато емоциите от двете страни се успокоят, ще имаме по-конструктивни дискусии“, подчерта Захариева.

По повод дали преговорите все пак ще бъдат стартирани в рамките на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината, Захариева отговори: „Ще цитирам френския президент: качеството е по-важно от скоростта на процеса. Ще отнеме толкова време, колкото е необходимо“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

230

Родени -1944 год.

преди 3 години

И да фиксираме веднъж завинаги-България не е била окупатор на Македония(1941-44г.)!Няма как да окупираш несъществуваща още държава,с несъществуващ народ и език още.Това е все едно българите да наричаме окупатори Римската империя и Византия за периода преди 681г.,само защото са владеели териториите и населението говорещо разни славянски диалекти,от които ние после създаваме България, български народ и български език.Същото правят и "македонците", но чак през 1944, с помощта на Коминтерна и ЮКП!

229

Бунгар

преди 3 години

Българската позиция неможем да е разберем в България,а искаме да е разбере цяла Европа. Такива усукани завътряни лъжи сме си измислили,че сами се оплитаме в тях като в рибарски мрежи.Когато истините са безспорни,никой не ги и коментира.Стига сме давали примери където всичко е ясно,за разлика от спорната история на Балканите.Доста платени агитатори и псевдо научни титли са се раздавали през годините в БГ. Рано или късно истината излиза наяве и кой,кой е.

228

Анонимен

преди 3 години

Никой няма право да коментира тук за Македония.Чували сте само ,чули, недочули ,чели нещо и това е бай Ганйо е компетентен по всичко.Какво знаете вие за Тито ,тази Захариева сравнява Тито с Хитлер .Супер некомпетентна личност .Кой сме ние да кажеме кой как да се определя ,да се нарича .Гледаме само техните коментари ,я да избройат колко негативни коментари има от наще ,колко омразия има от наще и защо ,какво спечелихме с ветото?Последни сме в ЕУ точно заради това мнение ,жалко !!!

fallback