Снимка: архив, БГНЕС

В Гърция днес отвориха фризьорските салони и книжарниците. Останалите търговски обекти остават затворени до началото на януари.

В сила остава забраната да се напуска района по местоживеене, а навън се излиза само по необходимост и с SMS, предаде БНР.

Властите в Гърция леко облекчават мерките от днес, като позволиха да отворят само фризьорските салони и книжарници. Разрешено е в тях да влиза само по един клиент.

Започнаха от сутринта проверки за маски и дистанция в тях.

Още по темата

Епидемиолозите, както и правителството, апелират за стриктно прилагане на наложените ограничения през празниците. Практически пътуването и събирането на роднини е невъзможно при забраната за напускане на района по местоживеене и вечерния час от 22 до 5 часа.

Търговските магазини работят само с поръчки по интернет, което според търговската камара води до загуба на приходи от около 3 милиарда евро.

"Коледа без събиране на приятели и роднини", категорични са от щаба за контрол по разпространение на заразата.

Намалиха от 10 на 3 дни задължителната карантина за влизащите в Гърция, защото всички влизащи в страната представят отрицателен тест на границата, където също им се прави бърз тест за проверка.

Втори месец са в сила строгите мерки, което доведе за спад на заразените и тежките случаи, но съществува риск при неспазване на указанията за празниците през януари карантината да продължи, предупреждават лекарите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase