Снимка: архив, БГНЕС

Снабдяването с ваксина срещу коронавируса ще зависи от това дали страната е богата или бедна, каза сръбският премиер Ана Бърнабич.

"96% от ваксините вече са закупени от богатите западни страни", каза Бърнабич, цитирана от сръбските медии.

Производител на ваксина е заявил на сръбския премиер, че Сърбия може да получи ваксина едва в края на идната година. Става дума за дози, необходими за масова имунизация.

"Вчера имах среща с една компания, която произвежда ваксини и те ми казаха, че можем да получил ваксина през четвъртото тримесечие на 2021 г., тъй като засега са продали всичките си резерви. Това е Сърбия, а представете си по-бедните страни. Най-бедната страна в света е Мозамбик, те ще могат да получат ваксина едва през 2022 г.“, каза Бърнабич.

Още по темата

Сръбското издание "Телеграф" припомня казаното от президента Александър Вучич, че Сърбия вече има подписан договор с компанията "Пфайзер" и малък брой дози – за приоритетните категории от населението, ще бъдат на разположение още в края на тази година.

Вучич и членовете на Кризисният щаб подчертаха, че в Сърбия ваксинацията ще започне през първото тримесечие на 2021 г., но само за най-рисковите групи като медиците и армията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase