Снимка: БГНЕС

Здравните власти в Одрин и Къркларели поискаха да се затвори границата с България заради рязкото увеличаване на случаите на коронавирус. Те поискаха да бъдат затворени ГКПП-тата поне за 14 дни, както и да се правят повече тестове.

За последните две седмици в района болните са се увеличили два пъти в сравнение със средните нива за страната. Особено висок е ръстът на разпространението на епидемията при бременните и децата. Има увеличение и на смъртните случаи.

Междувременно Осман Билгин, валията на Къркларели, другият граничен град с България, каза, че случаите на Ковид-19 в областта през последните 1-2 седмици силно са се увеличили и че здравните заведения в областта са препълнени с болни.

Според валията увеличението се дължи на изключително засиления пътнически поток на гражданите от съседна България, които идвали специално за пазаруване през уикендите в граничния град.

"Не казвам, че съседите от България трябва да идват колкото може по-малко при нас. Призовавам въобще да престанат да идват. Защото 50 процента от случаите на разпространението на Ковид-19 в нашата област се дължат на активизирането на посещенията на българските граждани през последните седмици. Тези посещения представляват голям риск. Ако продължава с тези темпове, може да се наложи да приложим по-строги мерки от съществуващите в момента", каза валията.

Освен с България те искат затваряне и на границата с Гърция, както и по-строги ограничения за социалните контакти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase