Снимка: БГНЕС
fallback

Неофашистката партия "Златна  зора" е организирана престъпна група, постанови Апелативният съд в Атина. Нейни членове са обвинени в убийство и преследване на чужденци.

Хиляди гърци приветстваха решението на съда, а между анархисти и полиция избухнаха сблъсъци, предаде БНР.

Над 20 000 гърци, стекли се около сградата на Апелативния съд, очакваха решението на магистратите. Сред тях са лидерите на парламентарните партии, синдикатите, студенти с плакати" Фашистите в затвора".

Съдът постанови, че партията "Златна зора" е организирана престъпна група, а 7 от бившите депутати са с обвинение за ръководители на престъпната организация. Според юристи това предполага до 20 години затвор.

Активисти на партията - 15 души - са виновни за убийството на рапъра Павлос Фисас и за още две престъпления за нападения срещу чужденец и срещу синдикати.

След решението на съда хиляди от присъстващите извън залата с възгласи поздравиха магистратите.

Анархисти в знак на протест хвърляха камъни срещу полицията, което принуди органите на реда да използват сълзотворен газ.

Конкретните присъди за всеки от обвиняемите се очакват до края на заседанието на съда.

На подсъдимата скамейка са 68 лидери и членове на "Златна зора". Процесът започна през 2015 година, а оттогава показания са дали стотици свидетели и са разгледани хиляди страници документи като доказателства.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Бож.

преди 3 години

Иде ред и на македонските фашисти- след 1944 г. 30000 невинни Българи бяха избити от тях, 300000 хвърлени в концлагер а 1,5 млн.: превърнати в *** и ментета с фалшиво самосъзнание!

16

Анонимен

преди 3 години

Забраняват легитиман демократично избрана партия и се правят на демкрати. Това са то либерастите. Чисти ленинисти. Служат си само със сила, лъжи и псевдо наука.

15

Анонимен

преди 3 години

къде е тая р.македония

fallback