Снимка: БГНЕС
fallback

"Още ли не си получила посланието?", пита в заглавие, очевидно адресирано до Атина, турският в. "Йени шафак" тази сутрин. Вестникът допълва, че само за месец и половина Турция е извършила 15 учения, а флотът й се намира в бойна готовност.

"Турция обяви както пред Атина, така и пред нейните поддръжници, че за да защити правата си в Източно Средиземно море е готова да плати и да накара другите да платят нужната цена", пише вестникът. Според военни експерти разполагането на флота в Средиземно море отива по-далеч от обикновено военно учение, предава БТА.

О.р. адм. Али Дениз Кутлук смята, че турските кораби заемат позиции не за тренировъчни маневри, а са поставяни в бойна готовност в случай на война. Разполагането им е според хипотезата за възможен горещ конфликт, смята той.

"Няма да отстъпим и капка вода", пише в заглавие в. "Милят". Вестникът помества изказване на турския министър на отбраната Хулуси Акар, който заяви, че Гърция "преследва илюзии", а Турция докрай ще защитава правата си в Егейско и Средиземно море. Акар обвини Гърция в безкомпромисен подход на принципа "всичко е мое" и даде да се разбере, че турските сеизмични проучвания ще продължат.

Думите на Акар са водещи и за други турски вестници тази сутрин.

Oще по темата
"Решени и способни сме да защитим правата си", пише в заглавие "Йени сьоз". Както отбелязва вестникът, изказването на министъра на отбраната е имало характера на предупреждение към "страните, които се опитат да саботират издирването на петрол и газ от Турция в Източно Средиземно море".

"Йени сьоз" посочва, че Хулуси Акар същевременно е отправил предложение за диалог към Атина, като е поканил гръцката страна на разговори за обсъждане на спорните въпроси. Министърът изтъкнал, че приоритет на Турция е разрешаването на проблемите на масата за преговори.

"Ние подкрепяме диалога. Ние сме прави и затова сме силни, следователно не се страхуваме да разговаряме. Елате да поговорим", заяви Акар в интервю за Анадолската агенция.

"Не изпитвайте нашата сила", гласи заглавието на "Дирилиш постасъ", извеждащо друг цитат от изказването на военния министър. "Нашите граници са ясни, ако има нарушение, е ясно и какво ще направим", каза още той. Акар напомни, че за въоръжените сили са валидни "правила за ангажиране", т.е. правилата за реагиране на турската армия при трансгранична заплаха, като добави: "нашите командващи, кораби, ВВС и ВМС са опитни и компетентни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

162

Vasileos tonromanion

преди 3 години

Абе тука има няколко дюнеци които пък се смятат за турци те още не знаят че преди няколко столетия прадядовците им са били българи сърби македонци византийци арменци кавкази и от страх за да оцелеят си сменили религията апък византийците за ромеите/рум/ които приемат ислама ги наричали турци, вие си нямате хабер от история бе глипаци ако не вярвате вървете си направете ген тестове та давидим какво ще излезете, ХА ХА ХА ХА.....

161

Vasileos tonromanion

преди 3 години

Абе хора не купувайте турски стоки защото съответно турция започна да налага твърде много данъци върху чужди стоки тази държава стана много империалистична и паннационал религиозна със сън за ново османлийство, препоръчвам да не купувате турски стоки тъй като същотото правят те към нашите и европейските стоки. А за тези които сънуват за супер турция абе вие били листе в тази антидемократична държава ще ви уграбят и избият там за един ден няма човешки права и свободна мисъл има само лъжа и измама

160

Анонимен

преди 3 години

186,Прочети малко повече защо е анексиран Кипър, във wikipedia има информация, ама хубаво искам да четеш. И не бяхте провокирани от това, а от това което ви казваха от СССР и най вече от собствената ви глупост.

fallback