Снимка: БГНЕС

"Още ли не си получила посланието?", пита в заглавие, очевидно адресирано до Атина, турският в. "Йени шафак" тази сутрин. Вестникът допълва, че само за месец и половина Турция е извършила 15 учения, а флотът й се намира в бойна готовност.

"Турция обяви както пред Атина, така и пред нейните поддръжници, че за да защити правата си в Източно Средиземно море е готова да плати и да накара другите да платят нужната цена", пише вестникът. Според военни експерти разполагането на флота в Средиземно море отива по-далеч от обикновено военно учение, предава БТА.

О.р. адм. Али Дениз Кутлук смята, че турските кораби заемат позиции не за тренировъчни маневри, а са поставяни в бойна готовност в случай на война. Разполагането им е според хипотезата за възможен горещ конфликт, смята той.

"Няма да отстъпим и капка вода", пише в заглавие в. "Милят". Вестникът помества изказване на турския министър на отбраната Хулуси Акар, който заяви, че Гърция "преследва илюзии", а Турция докрай ще защитава правата си в Егейско и Средиземно море. Акар обвини Гърция в безкомпромисен подход на принципа "всичко е мое" и даде да се разбере, че турските сеизмични проучвания ще продължат.

Думите на Акар са водещи и за други турски вестници тази сутрин.

Още по темата
"Решени и способни сме да защитим правата си", пише в заглавие "Йени сьоз". Както отбелязва вестникът, изказването на министъра на отбраната е имало характера на предупреждение към "страните, които се опитат да саботират издирването на петрол и газ от Турция в Източно Средиземно море".

"Йени сьоз" посочва, че Хулуси Акар същевременно е отправил предложение за диалог към Атина, като е поканил гръцката страна на разговори за обсъждане на спорните въпроси. Министърът изтъкнал, че приоритет на Турция е разрешаването на проблемите на масата за преговори.

"Ние подкрепяме диалога. Ние сме прави и затова сме силни, следователно не се страхуваме да разговаряме. Елате да поговорим", заяви Акар в интервю за Анадолската агенция.

"Не изпитвайте нашата сила", гласи заглавието на "Дирилиш постасъ", извеждащо друг цитат от изказването на военния министър. "Нашите граници са ясни, ако има нарушение, е ясно и какво ще направим", каза още той. Акар напомни, че за въоръжените сили са валидни "правила за ангажиране", т.е. правилата за реагиране на турската армия при трансгранична заплаха, като добави: "нашите командващи, кораби, ВВС и ВМС са опитни и компетентни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase