Нови критики полетяха днес към Турция заради църквата "Света София". Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер определи премахването на статута ѝ на музей като религиозен шовинизъм.

На този фон - днес бяха направени последни приготовления за утрешното мюсюлманско богослужение в храма.

С проверка на акустиката. Така започна последния ден на "Света София" като музей. Освен с широко медийно отразяване на приготовленията за първия петъчен намаз в храма от 86 години, повторното превръщане на паметника на културата в действаща джамия се рекламира и чрез многоезичен музикален клип, съобщава Bulgaria ON AIR.

В профила си в Twitter президентът Ердоган публикува песента и написа: "Нека ветровете на свободата да веят в куполите ти. От незапомнени времена ти си наша и ние сме твои".

И въпреки че позицията на Турция по отношение на статута на храма изглежда непреклонна, критики продължават да валят от всички страни. Темата беше коментирана по време на извънредната пленарна сесия на Европейския парламент.

В реч пред евродепутатите председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер определи преобразяването на "Света София" като религиозен шовинизъм и порица действията на Анкара в Средиземно море.

"Дойде време за действия и за обмислянето да бъдат наложени санкции на Турция", заяви Вебер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase