Снимка: БГНЕС
fallback

Стотици пациенти с коронавирус в Румъния напуснаха болниците след решение на съда срещу задължителната хоспитализация.

Парламентът реши да приеме нов закон за налагане на изолация на фона на скока на инфекциите. Законодателите гласуваха в подкрепа на новото законодателство, което предвижда кога хората могат да бъдат поставени под карантина или задължителна самоизолация. Законът позволява на тези под карантина да оспорват решението в съда.

"Ние приемаме този закон, който ще ограничи някои права и свободи, но го правим, за да защитим животи", заяви Йоан Купса, депутат от управляващата либерална партия.

Решението на парламента следва решение на Конституционния съд, което влезе в сила миналата седмица. Съдът реши, че хоспитализирането и карантирането на хора без или само с леки симптоми на COVID-19 нарушава основните им права и това не може да стане само с правителствен указ, съобщи БГНЕС.

В резултат на решението 624 пациенти, които са тествани положително за новия коронавирус, са поискали да напуснат болниците и сега рискуват да предадат болестта в своите общности, заяви здравният министър Татару.

Освен това повече от половината от 50 000 души, подложени на задължителна самоизолация след завръщането си от чужбина, са напуснали домовете си в нарушение на препоръките на лекарите, каза Татару.

Румъния отчете 614 нови случая на заразяване през изтеклото денонощие, което е най-голямото увеличение на ден от началото на пандемията в страната. Общият брой на заразите в страната с население от около 20 милиона души достигна 30 789, докато 1834 души са починали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 3 години

Кога е имало ред в мамалигата, та и сега?Хуни!

12

гадна твар

преди 3 години

Мамалигарите да не са прости като БГ овчички д астоят затънтени завинаги. Сърби, Румънци, Гърци се бунтуват - вие продължавайте да со премествате от един крачол в другия. Важното е да има ракия и салата на масата всяка вечер в доволно количество, нали!

11

Анонимен

преди 3 години

Около 22 юли да очакваме над 1000 заразени за ден в Румъния.

fallback