Снимка: БГНЕС
fallback

В сянката на пандемията от Ковид-19 днес в Сърбия се провеждат парламентарни и местни избори, съобщават от Bulgaria ON AIR.

Над 6,5 млн. имат правото да упражнят своя вот. Очаква се с тях да се затвърди властта на управляващата сръбска Прогресивна партия на президента Александър Вучич.

Няколко основни опозиционни партии бойкотираха вота и заявиха - изборите не са честни и свободни. Според тях Вучич е използвал влиянието си върху медиите, за да може предизборната кампания на партията му да превземе ефира и така да детронира останалите.

Президентът отрече обвиненията. Някои по-малки опозиционни партии обаче се включиха във вота и определиха бойкота като услуга за Вучич.

"Пенсионер съм, живея наблизо. Дойдох да изпълня гражданския си дълг, да се приключи с цялата тази работа с изборите. Надявам се, че всичко ще е спокойно, без нарушения преди гласуването", коментира Миливой Делич, гласувал първи в своята секция в Нови Сад.

Въведени са мерки за безопасност заради Ковид-19.

"Имаме дезинфектанти, маски, ръкавици, всичко необходимо, ако някой е дошъл да гласува без предпазни средства, сме готови да му предоставим ", отбеляза председател на избирателна комисия - Душан Игнятич.

Прогнозите са, че партията на президента Александър Вучич ще спечели около 60% от гласовете и така ще има най-много места в парламента. На второто място се очаква да е коалиционният партньор - Социалистическата партия с 12%.

Избори се провеждат и за местен парламент в автономна област Войводина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Христо Христов

преди 3 години

В демокрациите всяка сбирщина *** може да се нарече опозиция и да бойкотира изборите... защото бойкотът е много демократична изява, когато отърва на брюксел.ПП. А референдумите - недемократична, когато пречи на брюксел. Справка - банановата монархия холандия.

7

Айде пак

преди 3 години

новини за измислената сръпия. Сърбофилите ли ви плащат?

6

Анонимен

преди 3 години

При опозиция, която бойкотира изборите, кой може да спечели?

fallback