Снимка: БГНЕС

Северна Македония стана 30-тата членка на НАТО, като нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на алианса в Брюксел, се посочва в разпространено изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, цитирано от ТАСС.

"На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на договора получиха документа за присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор, което превърна Северна Македония в 30-тия съюзник в НАТО. На 30 март знамето на Северна Македония за първи път ще се издигне над централата на НАТО", заяви Помпейо, цитиран от БТА.

Премиерът Бойко Борисов бе един от първите, които поздравиха западната ни съседка.

"Поздравявам нашите съседи с присъединяването към Северноатлантическия договор и очаквам вътрешните реформи в страната да продължат", написа Борисов във Facebook.

"Необходими са още резултати в укрепването на върховенството на закона, свободата на медиите, реформата на сектора за сигурност, както и привеждането на въоръжените сили към стандартите на НАТО. Надяваме се, че съвместните дейности между нашите въоръжени сили в рамките на НАТО ще допринесат както за развитието на отбранителните способности и оперативната съвместимост, така и да помогнат за развитие на братските отношения между нашите две страни", написа още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase