fallback

На турско-българската граница няма напрежение, след като Анкара обяви, че започва да пропуска бежанци към Европа.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 снощи, съобщи в Twitter турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

Потокът от новопристигащи на границата продължава. От истанбулския квартал „Зейтинбурну“ тръгват предимно групи афганистанци, а от „Фатих“ – хора от Близкия изток и Северна Африка, предаде БНР.

Бежанците и мигрантите, които са блокирани на турско-гръцката граница, прекараха поредна нощ на открито. Сред тях има жени и деца. Тези, които са достигнали Гърция, масово се оплакват, че документите, парите и телефоните им са били вземани от гръцките сили за сигурност.

Oще по темата

В интернет са публикувани снимки и клипове как групи бежанци успяват да се прехвърлят през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. ГКПП „Пазаркуле“ остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Един сириец от Дамаск разказва за преживяното от него вчера: „Силите, които са на границата, са международни сили и сред тях има германски командоси. Гръцката полиция е на входа на граничния пункт. Полицията бие хората, които се намират там, въпреки че сред тях има жени и деца.

Полицията хвърли звукови и бомби със сълзотворен газ и използва водно оръдие. Няколко човека се задушиха на пункта, сред тях и деца, но линейките се погрижиха за тях“.

Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но силният буреносен вятър, който на турски се нарича „лодос“, затруднява малките гумени лодки.

Поривите на вятъра на моменти достигат до 70 км/час и има силно вълнение. Гръцката брегова охрана поврежда двигателите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този начин не им позволява да продължат своя път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

226

Kiorsufra

преди 4 години

A na6ti policai vmesto da biat starci I babi po plo6tadite da varviat da pasiat granicite,I da pasiat sadnika na B.B.I da pasiat sadnika mu ot narodnata luibov.

225

Black Death

преди 4 години

В случая на Гърция шапка им свалям. Това не са бежанци, а силно фанатизирани елементи. Тяхната цел е да се възползват от социалните системи на цивилизованите европейски държави.

224

БайХй

преди 4 години

На полицията работата и е да използва всички средства предоставени от закона за да осигури реда в държавата. Тези средства включват прилагане на сила и използване на оръжие в предписаните от закона ситуации. В този смисъл не намирам нищо нередно срещу хора които нарушават законовите правила за влизане в страната полицията да си свърши работата както подобава. За съжаление най вероятно заради повишенито обществено внимание, полицейските правомощия са занижени, т.е. боя е недостатъчен...

fallback