Снимка: БГНЕС
fallback
Наемането на двама работници от Шри Ланка в румънска пекарна разбуни духовете в северната ни съседка. Властите разследват случай на подбуждане към омраза и дискриминация, след като 350 жители на малко населено място в централната част на страната се събраха на протест, съобщава БНР.
 
Работа им е била осигурена по законен път с помощта на агенция. Но някои от петте хиляди жители се страхуват, че мигрантите заплашват безопасността и културните традиции на общността.
 
"Да речем, че други предприятия наемат шестима чужденци в нашето селище. След две години те ще доведат семействата си, и след пет или шест години ще сме обкръжени от чернокожи хора. От това се страхуваме. Не от тези двама мъже от Шри Ланка, а от последствията", заяви недоволна румънка.
 
Според Бенде Сандор, депутат от Демократичния съюз на унгарците, живеещи в Румъния, на срещата не е бил проявен расизъм.
 
"Не забелязах ксенофобски тенденции на това събиране. Повече прилича на конфликт между собствениците на завода и местните."
 
Посолството на Шри Ланка в Букурещ се свърза с пекарната, за да провери условията на живот на работниците и да им осигури консултантска помощ. Румънският министър на труда Виолета Александру също поиска да бъдат извършени проверки в пекарната.
 
"Изненадва ме поведението на местната общност относно това, че двама души искат да работят там. Може би те забравят, че много румънци работят в чужбина и към тях може да се отнасят по същия начин", заяви тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 4 години

"какво да прави досегашния бизнесмен?"Да яде пасти.

21

не че ще ме чуе няко

преди 4 години

Според вас- когато половината от работната ръка е вече извън въпросното населено място и на обявите за свободни работни места не се отзовава никой местен- какво да прави досегашния бизнесмен? Да спре работа, да не плаща осигуровки, да вдигне цената,(не става-никой няма да купи)или да затвори. Цяла Западна Европа схвана номера-дава заплати, приема мигранти, получава луди пари от наеми, взема им парите и им оставя малко, за да пратят на роднини. Това е трик, капан за бедни "мишки".

20

Анонимен

преди 4 години

"Това, че могат да задължават някого да яде хляб, пипан от нехигиеничните ръце на миризлив навлек от третия свят, е наистина, наистина чудовищно!"Ама никой не те задължава бе, ако искаш яж. Ако не искаш хляб, пасти яж!

fallback