Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич. Снимка: архив, БГНЕС

Директорът на Сърбиягас Душан Баятович заяви, че Сърбия обсъжда да помогне на България да завърши на своя територия участъка от газопровода, необходим за включването на Сърбия към „Турски поток“, както и че в самата Сърбия всичко ще бъде готово най-късно до 1 октомври, пише сръбският вестник „Блиц“.

В материала навсякъде се говори за „Турски поток“, макар че в началото на месеца самият сръбски президент Александър Вучич заяви на среща с премиера Бойко Борисов /в рамките на церемонията по официалното откриване на "Турски поток" в Истанбул/, че и Сърбия ще нарича този газопровод Балкански.

На въпрос защо закъснява работата по „Турски поток“ в България и дали тя протака, тъй като това искат американците, Баятович, цитиран от сръбското издание, изтъкна, че България наистина е под натиск, но българите имат допълнителна амбиция, защото желаят да бъдат хъб за снабдяване, съответно да получават газ и от Румъния и Гърция.

Още по темата

„Искат българите да бъдат в малко по-добра позиция като търговци“, каза Баятович и добави, че българите са издали разрешително за строителство и някои по-дребни дейности вече са започнали, пише „Блиц“.

Баятович припомни, че „Южен поток“ се провали заради позицията на България. „Ние и преди твърдяхме, че ще има нова версия на „Южен поток“ и ето виждаме „Турски поток“, както и че икономическите интереси ще надделеят над политическите. Това се случва сега“, твърди шефът на Сърбиягас.

По думите му се разговаря за това Сърбия евентуално да се включи в строителството в България с механизация и заварчици, както и възможно по-скоро да стане готова първата част от газопровода в България от 308 км, така че Сърбия да може да се включи към българската газопреносна система, което е необходимо за получаването на газ от „Турски поток“.

Баятович изтъкна, че в Сърбия са положени всичките 403 км тръби в земята, като са останали само измервателни станции и три „изхода“.

„Дейностите текат абсолютно в срок. Истина е, че малко се забавихме, защото не е добре да се правят заварки на минус 5 градуса, а и няма причина, защото имаме достатъчно време, тъй като до 1 октомври трябва да завършил всичко. Това и ще направим. Всичко в срок, що се отнася до Сърбия“, каза Баятович.

По думите му унгарците вече резервират капацитети, българите вече са продали 100% от капацитета, както и Сърбия, която е продала 100% от капацитета и то за 20 години.

Баятович добави, че България в момента малко преговаря за цената на газа, но и Сърбия ще преговаря, когато дойде време и е нормално всеки да се бори за възможно по-добра цена.

Баятович посочи, че в Сърбия ще влизат около 2,5 или 13,88 милиарда куб.м. газ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase