Снимка: БГНЕС

В Северна Македония експерти искат задължително изучаване на македонския език във висшите учебни заведения в страната. Това става ясно от обсъждане на законопроекта за изменения и допълнения в закона за употреба на македонския език, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Още по темата
"Лично аз смятам, че има голяма необходимост от това. Защо да не го изучават медицински работници, стоматолози и др. Поне една година, за да се повиши нивото на грамотност", смята професор Пановска-Димкова.

Формирането на инспекторат за употреба на македонския език като специализирана институция в рамките на министерството на културата е включено в новия закон за употреба на македонския език.

Законът за употреба на македонския език предвижда наставяване на работа на лектори със завършен македонски език във всички държавни и обществени институции, във всички субекти на държавния и обществения сектор и утвърждаване на македонския език в чужбина.

По законопроекта се работеше две години и половина. Днес изтича срокът за коментари и забележки от оповестяването му на 27 декември 2019 г. След това ще започне парламентарната процедура по гласуването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase