Снимка: БГНЕС
fallback

Шефик Джаферович – член на колективното председателство на Босна и Херцеговина, през 90-те години по време на гражданската война в страната в качеството си на началник на Центъра за сигурност в Зеница се е срещал с неотдавна убития ирански генерал Касем Солеймани, пише сръбският вестник „Вечерне новости“, като се позовава на дипломатически източници от Сараево.

„Джаферович, който е известен с това, че по време на войната е издавал босненски документи на членовете на прочутия отряд „Ел Муджахедин“, се е срещал и се е координирал с иранския генерал Солеймани, когато членове на Иранската революционна гвардия е трябвало да участват при нападения и престъпления срещу сърбите и сръбските позиции“, казват източниците на изданието.

Oще по темата

По информация на източниците на „Вечерне новости“ Солеймани – командващ елитния отряд „Ал Кудс“ от Иранската революционна гвардия, един от най-влиятелните хора в Близкия изток, който неотдавна беше убит при въздушно нападение на САЩ в Ирак, е участвал и лично в гражданската война в Босна и Херцеговина през 1993 – 1994 г. /когато се е и срещал с Джаферович/.

Още през май 1992 г. пък в Армията на Босна и Херцеговина е имало 20 души от спецчастите на иранската армия, които са атакували сръбските позиции.

Солеймани е мотивирал пребиваването си в Босна и Херцеговина с познатата си фраза „Където на мюсюлманите е нужна помощ, аз съм там“.

Така Иранската революционна гвардия благодарение на генерал Солеймани става първата чужда паравоенна формация, която пристига в началото на 1992 г. в Босна и Херцеговина и през следващите години извършва чудовищни престъпления срещу сърбите.

„Солеймани е присъствал в Босна и Херцеговина и когато муджахедините са ликвидирали сърби, отрязвайки им главите, с което Джаферович е бил запознат. Той обаче не е предприел нито една стъпка за това извършителите на това гнусно престъпление да бъдат изправени пред правосъдието“, казват източниците на „Вечерне новости“.

По време на войната Солеймани е дошъл в Босна и Херцеговина, твърдят дипломатическите източници, както и останалите членове на Иранската революционна гвардия през пристанището в Плоче, а са били разположени в Какан, Високо, Игман, Травник, Зеница и Фойница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Торбата на Чичо Сам

преди 4 години

Значии.....излиза,че американците са убили човек,който се е брил за тяхната кауза в Босна? Всяко кандидат-прокси на САЩ да си помисли добре преди да си сложи главата в торбата на Чичо Сам.

117

Анонимен

преди 4 години

Тоя хищник само с една ракета го елиминираха а трябваше със няколко ножа

116

Анонимен

преди 4 години

До Чебурашка"Те са най-големите българофоби и национални предатели."Още нещо общо което имаш с тях. Бе вие сте си направо лика прилика.

fallback