Снимка: БГНЕС
Фактът, че беше договорено предварително Доналд Тръмп и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да не дават съвместна пресконференция след двустранната си среща във вторник в Белия Дом, е ясна индикация за това как американският държавен глава гледа на отношенията между Атина и Вашингтон. Това, също така, показва, че страховете в Гърция от импулсивното поведение на Тръмп са оправдани, пише авторитетният гръцки ежедневник Kathimerini.
 
Загрижеността в Атина се засилва от факта, че Тръмп не крие възхищението си от своя турски колега Реджеп Таийп Ердоган, когото описва като "мой приятел" и "страхотен лидер".
 
Изданието се възмущава от това, че американският държавен глава е оправдавал поведението на Ердоган, който не се съобрази с НАТО и купи руски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 въпреки силните възражения на Алианса. Вместо да разкритикува Анкара, Тръмп хвърли вината върху администрацията на Обама, която е отказала да продаде на Турция системи за ПВО "Пейтриът".

"Катимерини" отбелязва още, че се е стигнало дотам, Тръмп да хвали Ердоган публично за турската операция в Северна Сирия, която, според коментара на изданието, е "нагло военно действие, което беше в нарушение на международното право".

В Атина се притесняват, че след като Тръмп не се е замислил да пожертва кюрдските сили, които бяха съюзници на Вашингтон в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава", на какво остава да се надяват други американски съюзници, които не са дали 11 хиляди жертви на бойното поле (като Гърция).

Още едно притеснително събитие по тази линия за гръцката страна е това, че след "неразбираемото убийство – по заповед на Тръмп – на най-мощния ирански военен командир генерал Касем Солеймани, Турция и нейните военни бази отново придобиха голямо значение". 

Ако Иран се ангажира да отмъсти, САЩ трябва да са в състояние да реагират със сила.


Все пак "Катимерини" признава, че никога не е изглеждало, че Тръмп подценява Гърция.

"Напротив, той изглежда оценява засиленото сътрудничество в областта на отбраната между Атина и Вашингтон - което също прилича на гаранция, тъй като помага за балансиране на ценната, но и непредсказуема Анкара".
 

"Акциите на Турция и Ердоган обаче скочиха през покрива на фондовата борса на Тръмп. И независимо от процедурите по импийчмънт, американският президент очевидно ще направи всичко необходимо за преизбирането си през ноември. Срещата на Мицотакис с Тръмп може да е била успешна.

Въпреки това, в светлината на последните събития, оплакванията на Атина срещу провокациите на Анкара в Егейско море и Източното Средиземноморие и нелегитимните му споразумения с Либия вероятно са на второ място. За съжаление, що се отнася до Белия дом в наши дни, Гърция е добър вариант, но Турция е по-добра", завършва авторитетният атински ежедневник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase