Петер Хандке. Снимка: архив, Reuters
fallback

Носителят на тазгодишната Нобелова на града за литература австрийският писател Петер Хандке заяви в интервю за телевизията на босненската Република Сръбска, че не е очаквал кампанията, която се води срещу него, и че е имал идея да се опита да помири враждуващите страни.

Хандке бе критикуван заради изявленията си, че Сърбия е била жертва на войните в бивша Югославия, заради отричането на геноцида в Сребреница и близките връзки със Слободан Милошевич.

Сдружение майки от Сребреница съобщи, че днес ще протестира срещу удостояването на Хандке с Нобелова награда, а от друга страна сдружение Жени на жертви от войната от босненската Република Сръбска съобщи, че негови представителки ще дойдат в Стокхолм да подкрепят писателя.

"Бих искал да срещна една майка от едната и от другата страна. Една майка от Кравице, където бе положено началото на всички кланета, и една майка от Сребреница. Това беше моята идея, но мисля, че беше малко наивна. Мисля, че в момента не мога да я осъществя", каза Хандке за телевизия РТРС.

Описвайки момента, когато е узнал, че получава Нобеловата награда, Хандке каза, че го е посрещнал спокойно само в началото, защото скоро са последвали нападките срещу него.

"Аз не съм мазохист. Можеш да си представяш лошите неща, но накрая те се оказват по-лоши от очакваното", каза писателят.

Нобеловата награда на Хандке предизвика остри реакции не само в страните от бивша Югославия. Множество журналисти, писатели и интелектуалци от различни страни по света настояха за отнемането на наградата му, припомня БТА.

Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Турция и Хърватия съобщиха, че ще бойкотират церемонията по връчване на наградата на Хандке.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 4 години

Сърбия беше обвинена,че от сръбските позиции в Сареево са изстреляни едни снаряди по мирното население на един пазар. После се установи, че снарядите са изстреляни от мюсюлманските позиции. Тия трикове бяха използвани и на майдана в Киев

17

Анонимен

преди 4 години

За това, което стана в Югославия са виновни тези, които въоръжиха мюсюлманите, косоварите и сепаратистите. А кои са тези е добре известно

16

опетков

преди 4 години

Все пак, за да бъдем справедливи, трябва да кажем, че когато почна да се разделя Югославия, ЕС и САЩ заеха позиция, че тя трябва да се запази цяла, което Милошевич прие за картбланш за издевателствата, извършени от сръбската армия.

fallback