Снимка: БТА
fallback

Общ преглед
Земетресение с магнитуд 6,4 бе регистрирано днес в Албания в ранните часове на деня и предизвика паника в столицата Тирана и крайбрежния град Дуръс, предадоха световните агенции, като се позоваха на американския Геофизичен институт и на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Трусът е бил на 10 километра северозападно от град Шияк в Албания, посочват БТА и Ройтерс, като се позовава на американския институт. Той е станал на дълбочина 10 километра и е бил регистриран в 3,54 ч. местно време, допълва ДПА, като се позовава също на американския институт. Агенцията уточнява, че трусът е бил само на няколко километра от Дуръс, който се намира на около 25 километра западно от Тирана. Епицентърът на труса е бил в Адриатическо море, на 34 километра северозападно от Тирана, пък пише Франс прес, като се позовава на европейския център.

Oще по темата

Според данните на американския институт за последните 20 години Албания само веднъж е била разтърсвана от трус с магнитуд по-голям от шест и това е било през 2003 г., като тогава магнитудът е бил 6,3, допълва ДПА.
Италианската агенция АНСА съобщава, че сегашното албанско земетресение е било усетено и в италианските области Пулия и Базиликата.

В Албания засега се говори за значителни щети, посочва Франс прес, като цитира Албана Каджахай, говорител на министерството на отбраната. Съобщава се за триетажен хотел в Дуръс, който е рухнал, както и за друга сграда в центъра на града, която е била силно повредена. АП съобщава за рухнал ресторант в същия град. Щети има и в Тумана, на около 30 километра северозападно от Тирана, допълва Франс прес.

Засега няма данни за загинали, но има данни за около 50 леко ранени, които са отишли в спешните отделения в Тирана, предаде Франс прес, като се позова на говорителката на албанското министерство на здравеопазването Огерта Манастерлиу.

След първия трус са последвали няколко вторични, сред които и един с магнитуд 5,3, допълва Франс пред, като се позовава на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Първият трус е бил усетен и из Балканите, в Сараево, на близо 400 километра от епицентъра, и в Нови Сад, на близо 700 километра от епицентъра, според данни в медиите и съобщения в социалните мрежи.

Същият район в Албания беше разтърсен през септември от трус с магнитуд 5,6, определен от властите тогава като най-силното земетресение за последните 20-30 години, допълва Франс прес. Тогава бяха повредени стотици сгради, допълва АП. Балканите са силно сеизмична зона и земетресенията са чести, припомня Франс прес.

Земетресението е усетено и в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

яз

преди 4 години

Защо лъжете Земетресението е било 8,4 Ужасна история Земята там се сцепила по улиците

15

Анонимен

преди 4 години

В София на 11ет. се усети, събудих се в 4:54ч.и не можах да заспя, после в 8:10 имаше друго земетресение, точно се обувах в коридора и се разклати лампата, чудех се по стълбите ли да слизам или асансьора да ползвам, слязох по стълбите...А те са доста...на това през 2012 бях ва 12ет. беше ужасно...

14

муспи

преди 4 години

Не може ли в трция, но много по голямо, така че да потъне под земята цяла турция?

fallback