fallback

Борис Петко и приятелите му гледат мач в неговото собствено заведение в едно хърватско село, когато нахълтали група мъже и започнали да трошат и бият.

Тогава 16-годишно момче е откарано в болница с тежки рани.

"Това не бяха местни хора. Бяха дошли от над 100 км. Това означава, че акцията е била планирана. Настоявам властите да разкрият кой ги е организирал и изпратил тук", обяснява Борис пред DW. Няколко заподозрени са вече в ареста.

Десни организации заклеймяват Борис, представител на сръбското малцинство, че е измъчвал хърватски военнопленици.

Бившият полицай отрича и уверява, че всичко това е лъжа.

"Никой представител на властта, нито една медия не отрече това публично. Никой не каза, че Борис Петко не е вършил това. Никой не каза, че този Борис Петко е бил на 12 г., когато избухна войната", гневи се Борис.

Национализмът в Хърватия отново е във възход и зачестяват тези нападения срещу представители на сръбското малцинство, макар и според властите нападението да е изолиран случай.

Не така смятат обаче всички.

"В селата с преобладаващо сръбско население хората се страхуват, при това с основание, защото такива неща могат да се случат по всяко време", обяснява журналистката Васка Радулович.

Борис Петко е категоричен - няма да разреши да бъде сплашен. И допълва, че не иска нищо повече, от това да живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 4 години

преди време на една международна среща в Белград се разхождахме с колега - хърватин и видяхме някъде в центъра "Хърватска Банка" - така пишеше с големи букви на една голяма стара сграда (сигурно от времето на Югославия). Колегата ми погледна изумено и каза - ако в Загреб има "Сръбска Банка" - да са я взривили отдавна!

20

Спомни си кой си!

преди 4 години

"DW прави поредното пране на мозъци и индокринация на масите. Самото заглавие е жалка, еврейска пропаганда: "Национализмът във възход = Банди нападат, трошат, бият". Клюноносците от Синагогата на Сатаната целят обезличаване на етнонационалността на европейските народи и това е само част от сатанинската им пропаганда! Национализъм = патриотизъм = родолюбие! И не, това не означава "Банди трошат, нападат, бият"!

19

Анонимен

преди 4 години

Хърватите са с български корен и историците им знаят това.

fallback