Снимка: архив, Reuters
fallback

НАТО не определя на Сърбия от кого да купува оръжие, казва за в. "Данас" заместникът на генералния секретар на НАТО Таджан Илдем. Сърбия е ценен партньор на алианса в програмата Партньорство за мир от 2006 г. и ние уважаваме политиката й на сигурност, казва Илдем, като добавя, че всички партньори на алианса имат право да избират дали да се присъединят към НАТО или не и от кого да купуват въоръжение. "Зачитаме суверенното решение на Сърбия да не се присъединява към НАТО", казва още Илдем.

Сърбия ще има свой прокурор в Хага, съобщава в. "Политика". Заместник-държавният прокурор Гордана Яничиевич ще бъде първият представител на страната в органа на Европейския съюз за съдебно сътрудничество Евроджъст. Споразумение за сътрудничество на Сърбия с тази организация бе подписано във вторник от сръбския министър на правосъдието Нела Кубурович и президента на Евроджъст Ладислав Харман, който заяви, че това не е политическо, а оперативно споразумение между правосъдни органи. Той каза, че Сърбия е 12-та страна извън ЕС, която членува в Евроджъст.

Ричард Гренел, специалният пратеник на американския президент Доналд Тръмп за преговорите между Белград и Прищина, приветства инициативата за така наречения "мини Шенген" в Западните Балкани, но подчерта, че тя може да бъде успешна само ако обхване всички страни в региона, включително Косово.

Гренел заяви, че администрацията на Тръмп се е ангажирала да помага на целия регион в създаването на добри условия за бизнес и разкриване на работни места за младите хора.

Подкрепа за инициативата "мини Шенген" изрази и италианският посланик в Белград Карло ло Касо, който в интервю за в. "Блиц" каза, че по-доброто сътрудничество между страните в региона е предпоставка за преодоляване на проблемите от миналото и създаване на общи цели и интереси в името на подобряване на живота на гражданите, предаде БТА.

Говорейки за отношенията между Сърбия и Косово, Ло Касо изрази очакване, че новото косовско правителство ще започне да действа в духа на диалога с Белград, започвайки от отменянето на 100-процентовите мита за сръбски стоки, станали причина за прекратяването на преговорите между Белград и Прищина.

"Сигурни сме, от друга страна, че Белград ще успее конструктивно да допринесе за подновяването на диалога", каза посланикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

до 28

преди 4 години

До бугаритигровиофци

27

србе

преди 4 години

блъгари вий сте офци али сърби не са

26

бугари

преди 4 години

*** вий сте офци а сърби са тигрови

fallback