Снимка: архив, Reuters

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пропагандира "македонизма" като основна брънка, която ще обедини всички граждани на страната, независимо от етническата им принадлежност, пише в. "Независен весник".

Терминът, употребен като противовес на "антиквизацията" и "севернизацията" на страната, предизвика интерес сред обществеността.

От ВМРО-ДПМНЕ обясняват, че става въпрос за концепция, подобна на тази в САЩ, където всички граждани, независимо от тяхната национална или религиозна принадлежност, гордо изтъкват, че всички те са Америка и американци.

"Конкретно в нашия случай това значи, че независимо дали сме македонци, албанци, турци, роми, сърби или от която и да е друга националност, всички ние живеем в Македония и тя е нашата родина. Затова трябва да почитаме нейните символи, а от друга страна, държавата трябва да осигури еднакви условия и права за всички", коментират от партията.

Според събеседниците на вестника концепцията за "македонизъм" цели страната да се превърне в достойно място за живеене, с което да се задържат младите хора в нея, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase