Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters
fallback

Всички лидери на политическите партии показаха държавническо отношение, като се обединиха около мнението, че присъединяването на страната към ЕС няма алтернатива, каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски на пресконференция след срещата на лидерите на основните политически партии в президентската резиденция Вила Водно снощи, предаде МИА.

На срещата лидерите се договориха да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори на 12 април, а от 3 януари до тогава страната да бъде управлявана от служебно правителство.

Разговорът между основните политически лидери беше иницииран от президента Пендаровски, след като Северна Македония не получи дата за започване на присъединителни преговори с ЕС на срещата на Европейския съвет миналата седмица.

Oще по темата

В снощната среща в Скопие участваха премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, лидерът на Алианса за албанците Зиядин Села, лидерът на партията Алтернатива Африм Гаши, лидерът на партията Беса Билал Касами и председателят на Демократичната партия на албанците Мендух Тачи.

На пресконференцията Пендаровски подчерта, че всички лидери са се съгласили, че Северна Македония трябва да започне присъединителни преговори с ЕС и да ги завърши колкото се може по-скоро.

Той заяви, че всички участници в срещата са казали категорично "не" на всякакви други варианти освен пълноправно членство. В рамките на дебата в Брюксел и в Люксембург беше разглеждан вариант ние да участваме в (нещо като) съседство, каза Пендаровски.

Той цитира основополагащите документи на ЕС и отхвърли тази възможност, като заяви: "Ние имаме правото да станем член на ЕС, защото принадлежим към този континент". "Ние не искаме нищо по-малко от пълноправно членство", каза президентът на Северна Македония и подчерта, че всички политически лидери са се ангажирали да работят за присъединяването на страната към ЕС независимо от изборните резултати, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 години

До АнонименМакарона е най-големия *** след саркози.

12

Анонимен

преди 4 години

До АнонименНие направихме грешка че влезохме. То не че махме избор. Ние сме окупирана страна и никой не ни пита.

11

Додо

преди 4 години

Психодиспансера БЮРМ (Cеверна) няма място в ЕС, а трябва да бъде оставен да се разпадне!

fallback