Снимка: Pixabay
fallback

Гърция възнамерява да погаси предсрочно задълженията си по най-скъпоструващата част на кредита си от Международния валутен фонд (МВФ), заяви на пресконференция днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от ТАСС.

Oще по темата

По думите му Гърция има интерес да възстанови кредитния си рейтинг, за да може да взема заеми с по-ниски лихви на финансовите пазари. "Ние искаме гръцките облигации да се върнат към инвестиционно ниво, за да можем да получаваме кредити още по-евтино. Ние ще погасим кредита от МВФ. Искането ще бъде подадено в Еврогрупата в петък от ресорния министър. Ние ще спестяваме 75 милиона евро годишно само от тази операция", подчерта Мицотакис.

Предсрочното погасяване на част от дълга към МВФ беше инициирано от предишното правителство, но официално искане не беше внесено заради проведените през юли предсрочни парламентарни избори.

Общият дълг на Гърция към МВФ възлиза на около 9,8 милиарда евро. Съществена част от този кредит - около 3-4 милиарда, се смята за "много скъпа", тъй като лихвата по него е 5 процента. За сравнение Европейският стабилизационен механизъм предоставя на Гърция заеми при годишна лихва под 1,5 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 4 години

Do bylgarin.. ..ti imas pari samo za promotsiite i ne da xodis v gertsia i da davas daze i baksis karagioz

30

Анонимен

преди 4 години

Стига с тази злоба бе...за това сте толкова зле по всичко...гледаите дали можете да оправите мълко тази разданкана държава и оставете Гърция..никога не бяхте могли да се сравните

29

Анонимен

преди 4 години

Гърците няма ли да си купят стари тенекии ф16 на двойна цена като платят предварително ?

fallback