Снимка: bTV

Вече три дни стотици туристи, сред които и много българи са блокирани на гръцкия остров Самотраки. Причината е, че фериботът до Александрополис не работи. На голяма част от хората им се налага да спят на улицата или в колите си, а от снощи на острова се разпали и пожар.

Нито гръцките, нито българските власти дават информация дали скоро ще има ферибот, разказва пред bTV един от блокираните там българи Николай Николов.

Още по темата

"От три дена сме в тази ситуация на наредени коли до пристанището. Властите не казват нищо. Свързахме се с българските власти, които обещаха да сътрудничат, а вече четвърти-пети ден никой не ме потърси."

По думите му времето от вчера се е влошило и заради това едва ли ще има и този ден ферибот.

Според Николов, създалата се ситуация идва от превозвача, който е трябвало да има два кораба, от които единият бил счупен, а другият се развалил преди дни. Други фирми се опитали да го заместят, но заради настъпилото лошо време не могли да стигнат и така хората се озовали в капан.

"Разговарях с консулите в Солун и Атина. Те ми казаха, че ще ми дават информация, но така и не съм получил обаждане от тях. От Външно министерство също ни обещаха да сътрудничат, но все още никой не се е свързал", обясни мъжът.

Николай Николов допълни, че вчера за последно се е чул с български консул, който му обещал, че ще има ферибот или в 11, или 7 часа вечерта, но след като нямало такъв, дори не го предупредили.

В момента, по думите му опашката около пристанището е около километър, като много от хората са се изнесли да си търсят подслон, докато ситуацията се промени. Самият Николов също си е намерил вече къде да спи. Все още има средства, но е въпрос на време да свършат.

По думите му на острова има поне 20-30 семейства българи, сред които и малки деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase