Снимка: архив, Reuters

Македонската певица Тамара Тодевска при изпълнението на химна в американското посолство вчера пропусна стиховете, в които се споменават имената на Гоце Делчев, Питу Гули и Яне Сандански, но според правителството тук става въпрос за "неволна грешка", съобщава в. "Слободен печат".

"Правителството получи съобщение от посолството на САЩ и от изпълнителката на химна Тамара Тодевска, че става дума за неволна грешка при изпълнението на химна и уверения за най-високо ниво на почит към македонската традиция и герои", посочва правителството в свое съобщение.

Още по темата

Кабинетът бе категоричен, че и след подписването на Преспанското споразумение с Гърция и на Договора за добросъседски отношения с България промяна на химна няма да има.

Георги Марков: Няма как да се откажем от българската история в Македония!

Вестникът отбелязва, че това е втори случай на пренебрегване на химна на Северна Македония. При посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас изпълнението на държавните химни беше пропуснато, пише БТА. И тогава имаше спекулации, че причината е текстът на химна, но правителството обясни, че химните са пропуснати заради липса на време, след като гръцката делегация закъсняла.

Текстът на химна на Северна Македония:

Денес над Македонија се раѓа,
ново сонце на слободата!
Македонците се борат,
за своите правдини!

Одново сега знамето се вее,
на Крушевската република!
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански!

Горите македонски шумно пеат,
нови песни, нови весници!
Македонија слободна,
слободно живее!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase