fallback

В албанската столица Тирана строителните площадки са често срещана гледка. Строителният бум е добре дошъл за предприемачите, но има и своята тъмна страна. Защото тук нищо не се случва без подкуп.

Хайредин Фратари е един от най-успелите предприемачи в Албания. През 2006 г. името му се прочу извън строителния бизнес, защото той обвини градските власти, че са му искали подкуп.

"Нужно ми бе сторително разрешение за един парцел с многоетажна сграда. Изведнъж се появи човек, който ми искаше пари. Аз му казах "Ще ти дам 1 млн. евро, но първо да взема разрешителното", защото знам, че дам ли парите няма да видя никакво разрешително", обяснява Фратари пред DW.

По такава схема до 90% от печалбите от строителството потъват в джоба на администрацията.

От корупцията във всички сфери губят и големите, и малките предприятия.

Близо 90 000 малки фирми са фалирали в близките години, защото не могат да си позволят да дават подкупи, а няма кой да ги защитава от наглите искания. Същевременно няма и наказани чиновници, които съвсем официално си искат подкупи.

Министърът на правосъдието на страната е съгласна, че корупцията е проблем за страната. Тя се надява, че правосъдната реформа, която е част от изискванията за членство в ЕС дава своите резултати.

"Корупцията е проблем не само за Албания, това е предизвикателство и в страните от ЕС. Ние постигнахме известен напредък, макар и недостатъчен, защото корупцията не е нещо, което лесно можеш да изкорениш", твърди Етилда Гьонай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

...

преди 4 години

Епа като смените името на държавата от Албания на България и като умножите по 193 и резултата ще е почти такъв къкъвто е в момента във втората държава! Та така!

36

Анонимен

преди 4 години

същото е в район "Сердика" .

35

След реституцията,

преди 4 години

наследниците на някогашния собственик си върнали правото на собственост върху окепазения апартамент, след като се наложи да водят съдебни дела за това. Докато управляваше Филип Димитров, съпругата на посланика организираше така наречените "бунтове на празните тенджери" около Паметника на незнайния воин в София. Събираше се малка група лели от червения хайлайф и тракаха с празни тенджери, защото уж били обеднели. В същото време, синът й вдигна най-големия палат в Драгалевци - 4 етажа, 1 600 кв.м.

fallback