Снимка: Reuters
fallback

Избирателните секции за повторението на кметските избори в Истанбул затвориха и започва преброяването на гласовете, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че изборите се превърнаха в референдум за политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган и демокрацията в Турция.

Oще по темата
Гласуването на повторните избори, за които бяха регистрирани общо 10 560 963 избиратели с право на глас, започна в 8 ч. сутринта.

Вотът се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 4 години

Пак са избрали грешния. Сега "демократичния" им султан пак ще анулира изборите. Тея не разбраха ли че докато не изберет правилния, няма да спрат да гласуват

17

привет от Германия

преди 4 години

По последни данни отворени са 66 % от сандъците ,тоест 20 513 сандъка ! Общо гласували в тях са 5 758 338 души !Опозиционера Екрем Имамоглу води с 54,51 % , тоест за него са гласували 3 138 767 души !За тъпунгена на султана Бинали Йълдъръм са гласували 44,47 % , тоест 2 560 879 души ! И един малък % от хора са гласували за други кандидати !Разликата я виждате , повече от 600 000 гласа за Имамоглу

16

Анонимен

преди 4 години

Айде, наштиииии......- Чакай малко, бе, а кои са "нашите"?????- Е, как "Кои",бе тези които спечелят "изборите"!!!- Ааа..., е да де...-))))))))))

fallback