Снимка: "Информер"
fallback

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел си спомня днес, 20 години след бомбардировките на НАТО над Югославия, че в тогавашното югославско правителство планирали да купят на американския държавен секретар Мадлин Олбрайт изключително скъпа огърлица, за да я благоразположат и тя да се откаже от нападението срещу Сърбия.

Шешел, който по време на бомбардировките беше вицепремиер, твърди, че в края на 1998 г. и началото на 1999 г. някой от ръководството сериозно предложил на Олбрайт да бъде купена огърлица за един милион долара. Службата за държавна сигурност обаче стигнала до информацията, че Мадлин Олбрайт има любовна връзка с лидера на Армията за освобождение на Косово Хашим Тачи /сега президент на Косово – бел.ред./ и идеята била изоставена.

По думите на Шешел в държавното ръководство са се плашили от бомбардировки и са предлагали различни идеи как те да бъдат предотвратени.

„Спомням си, че някой от правителството се сети да бъде купена скъпоценна огърлица на Олбрайт за един милион долара и тя да бъде умилостивена. Получихме обаче информация от нашите служби за сигурност, че тя има любовна връзка с Тачи и нашата идея е безсмислена. Нищо не можеше да се постигне с луксозен подарък“, казва Шешел за сръбското издание „Информер“.

Шешел твърди, че Хашим Тачи е бил лично жиголо на Мадлин Олбрайт.

„Това между тях не беше любов. Тачи се е появил като жиголо. Та той е сто години по-млад от Олбрайт, а тя е грозна като смъртта. Той е искал само да се сдобие с някои политически привилегии и както виждаме, е успял. По онова време албанците са давали огромни пари на американците, била е подкупена цялата администрация на Бил Клинтън. Дори и преди три години албанци основно финансираха Хилари Клинтън на изборите“, заявява Шешел.

Бившият югославски външен министър Владислав Йованомич казва, че Мадлин  Олбрайт не е можело да бъде подкупена с подарък от Белград.

„Скъпоценна огърлица изобщо нямаше да помогне. На Олбрайт никога не са й липсвали пари, тя винаги е била в добро положение. Тя има един вид историческа мисия да ни навреди и през 1999 г. нищо не можеше да я спре. Искаше да ни унищожи. В Рамбуйе /по време на преговорите/ тя е заявила, че летвата трябва да бъде вдигната толкова високо, че Слободан Милошевич да не може да я прескочи. Преведено – преговорите са фарс, решението за бомбардирането вече е било взето. От друга страна е истина, че тя е казала за Хашим Тачи, че би могъл да бъде актьор във всеки холивудски филм и му се е възхищавала как изглежда физически“, казва Йованович.

О.з. Ген. Божидар Делич казва, че бомбардирането на Сърбия е било предварително планирано и нищо не е могло да го спре. „Скъпоценна огърлица, дори и за един милион долара, не е можела да попречи на бомбардирането на нашата държава. Агресията на западния военен алианс е била отдавна предвидена. Само се е търсил модел и конкретен повод да тръгнат срещу нас и да активират военна интервенция“, заключава Дели.

Сръбските политици Ненад Чанак, Милан Ст. Протич и Владан Батич разказаха в една телевизия в края на 2000 г., че лидерът на Нова Сърбия Велимир Илич е бил готов да спи с Олбрайт. По думите на тримата Илич е бил готов „да се жертва“. „Олбрайт трябва да падне за свободата. Има добри бедра и ако трябва, ще натисна бабата за по-добри дипломатически отношения“, бил казал Велимир Илич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 5 години

Тези наши съседи бият всички други по нива на невменяемост...

44

айде бе

преди 5 години

Искат да ни убедят , че един албански *** струвал повече от 1 милион долара?

43

Гост+

преди 5 години

Водещият: - "Говори се, че в Ирак са загинали половин милион деца в търсене на несъществуващите оръжия за масово поразяване на Садам Хюсеин... това са повече жертви от жертвите на Хирошима и Нагазаки взети заедно. Беше ли оправдана цената?" Мадлин Олбрайт (Държавен Секретар на САЩ) -"Мисля, че изборът е труден, но ние смятаме, че цената беше оправдана." Олбрайт е едно от лицата на върха на пирамидата, изворът на "демокрация" и човешки права,..........майка на 3 деца....https://youtube/watch?v=vqYSQtAk4bw

fallback