Снимка: Reuters
fallback

Лидерите на коалиционните партньори в Северна Македония Зоран Заев и Али Ахмети се договориха в преброяването, което ще се състои догодина в страната, да има и графа за етническа принадлежност, съобщиха ТВ 24 и сайтът Фактор.

Oще по темата

Според информации от двете партии - СДСМ и Демократичния съюз за интеграция законът е във финална фаза и се очаква да бъде приет на правителственото заседание още тази седмица, а до края на март да бъде гласувано в парламента, предава БТА.

Освен графата за етническа принадлежност, която предизвика редица дилеми в обществото, вторият спорен момент след провалилото се преброяване през 2011 г., за преброяването на изселниците, които са извън страната повече от една година, също е съгласувано. Те ще бъдат преброени, но няма да бъдат вписани в населението като цяло.

Предвидено е новото преброяване на населението да струва на гражданите 8,5 милиона евро.

За последен път преброяване в страната имаше през 2002 г., а през 2011 г., след поредица политически противоречия и обвинения то бе прекратено няколко дни преди края. Тогавашният премиер Никола Груевски отправи обвинения за фалшифициране и преброителният материал бе унищожен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Аз бе аз

преди 5 години

Македония е обречена окончателно, след като изпуснахме срока за възраждане на българщината, а албанците я превземат стремително политически и демографски.Аз друго си мисля - за България. Скоро и ние май ще трябва да забраним преброяванията, ако искаме да запазим националния статут на държавата.

17

Мухаха

преди 5 години

Български македонци ...- 25%Гръцки македонци .... - 25%Албански македонци ... - 20%Сръбски македонци ... - 30%............Македонски македонци ... ???

16

Питанчев

преди 5 години

А ще има ли в графата за етническа принадлежност - Българин с български паспорт за тия дето си купиха такива паспорти. Те нали трябваше да докажат че имат български корени . А сега ?

fallback