Снимка: Архив, Reuters
fallback

Значението на Споразумението от Преспа, което решава историческия спор за името на Македония е огромно. Атина и Скопие най-накрая постигнаха съгласие по въпроса, а освен това стойността на решението за смяната на името на западната ни съседка е с висока стойност и за целия регион на Западните Балкани.

Смелостта на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев е достойна за възхищение. Групата “Приятели на Македония”, съвместно с европейски парламентаристи, ще предложи кандидатурата на премиерите за Нобелова награда, сподели в предаването “Светът е бизнес” по Bloomber TV Bulgaria президентът на България в периода 2012-2017 Росен Плевнелиев.

“Когато две държави, които са имали сериозни противоречия в миналото, си подадат ръка и всяка една от тях отстъпи, за да спечели, печелим всички на Балканите. Пътят към просперитет в региона минава именно през такива действия”, сподели в директно включване от Световния икономически форум в Давос Плевнелиев.

Той коментира и случващото се на форума в Давос, като отбеляза, че проблемите, свързани с налагането на санкции и търговски бариери от САЩ, икономическото забавянето в Китай и неяснотите около Brexit все повече притесняват инвеститорите, пазарите и гражданите. Според него във времена на несигурност България трябва да намери своето място. 

“Давайки си сметка, че средата предсказва нестабилност и невъзможност донякъде да се надградят световните институции, всяка една страна трябва да намери мястото си и да опита да реализира потенциала си”.
Президентът определи инициативата на Китай “Пътят на коприната” като една добра възможност за всички 120 страни, участващи в нея.

“Проектът не е само китайски, той е световен, залага на свободната търговия и на печалбата от нея за всички страни...Китай демонстрира в Давос една изключително коректна политика, която цели не само да разшири глобалното влияние на страната, но и да я отвори за международни инвестиции”.
Плевнелиев участва и в дискусия по време на форума, която е насочена към блокчейн технологията и начина, по който тя променя бизнеса.

“Промяната от блокчейн ще бъде революционна... В глобален мащаб блокчейн акумулира толкова много талант, колкото преди 10 години инвестираха днешните технологични гиганти”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Внимателно

преди 5 години

В Македония викат на Българите македонци.Македонци там се наричат само жители с БЪлгарски произход.Българите в Гърция са асимилирани вкл тези от Беломорска тракия и Македония.

30

Анонимен

преди 5 години

На всички избори от сега ще гласувам наказателно за скапаняците от герб. За нищо не стават. Гаранция, че многоооо хора така ще гласуват. Цветанов добре помни звучния шамар с Президенството. Гербери, разберете, не ви искаме въобще. Махайте се в дън гори тилилейски.

29

Анонимен

преди 5 години

Плевнелиев е омазан отвсякъде с пера и перушина. На какво разчитат като ни го показват? Освен по-противен - друго не се случва.

fallback