Снимка: Архив, Reuters
fallback

С България вече е постигнат Договор за приятелство, а с подадената ръка двете държави си признават, че част от историята е и обща. Но и самият Договор дава възможности за взаимно уважение на двете страни, заяви македонският премиер Зоран Заев днес на дебати в Щип за конституционните промени, запитан от гражданите за изказването на лидера на българската националистическа партия Красимир Каракачанов за оспорване на членството на Македония в ЕС, предаде агенция МИА.

Oще по темата

Заев каза, че очаква европейските ценности да бъдат приети от всички, предаде БТА.

"Мое право е да съм македонец, да говоря македонски език. Това е европейска ценност. Очаквам наистина европейските ценности да бъдат приети от всички така, както подадох ръка и приех, че споделяме обща история. Ще продължа да говоря в духа на приятелството и ще продължа да градя приятелство, без разлика по какви причини някой базира свои изявления или подобно. Вярвам, че и господин Каракачанов, и министър Захариева, и премиерът Борисов, но преди всичко българският народ е приятелски на нашия народ", каза Заев.

Той отбеляаза, че Европа му позволи да се да се обърне на македонски в Европейския парламент и с това потвърди македонския език.

"Достатъчно сме затънали в миналото, трябва да се върви напред към бъдещето", каза македонският премиер.

"Оставам поборник за изграждане на приятелство с Гърция и България, макар този път да не е лесен, тъй като ще се появяват различни пречки. Но трябва да градим приятелство, защото с тези договори то не е дадено веднъж завинаги, а трябва да се грижим за него, да го защитаваме и да гледаме напред, защото това същевременно е и в интерес на гражданите на Македония и на гражданите на България", подчерта Зоран Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

246

Македонец

преди 5 години

Не ми се верува што читам по коментариве. Па вие бугарите, поголемиот дел, сте биле многу злобен народ, па се чудите зошто не ве сакаме. Дури и да е вистина дека Македониа постои од 1945, сепак факт е дека постои Македониа, постои македонски народ, македонски азик и сите ние тука во Македониа сме горди на тоа. Да, поблиски ни се Србите, бевме во заедничка држава 45 години, ист азик, книги, весници, тв канали. Ние не ве мразиме, сакаме да бидеме приатели, но да бидеме рамноправни во се.

245

Филип III Тракийски

преди 5 години

Гледам, че сте на тема спорт. Тъй като спорта не е само футбол, дайте да видим колко медала има България от олимпийски игри и колко имат югославските супермени, които са били уж по-качествени от нас във всяко едно отношение... От официалната таблица на МОК е видно, че "непълноценните" българи са спечелили общо 224 медала /летни и зимни олимп. игри/. Златни медали в бокс, борба, щанги, гребане, худ. гимнастика, лека атлетика, спортна стрелба...Югославия с нейният народ от ангели -94!! Ха сега де!

244

Коритаров Live

преди 5 години

Югославя има две 4-ти места мисля, и два пъти са втори на Евро-шампионата, е в стария и първи формат, 1960-финал с СССР, и 1968, отстраниха на полуфинала световния шампион Англия, а Италия бандитски отиде на финала след 1-1 с СССР, И ПРОСТО ЕДНА МОНЕТА ЕЗИ-ТУРА , И АЙДЕЕЕ !...Югославия има и 3 място на още един Евро-шампионат--доманшният им от 1976 година !

fallback