Снимка: flickr
fallback

Липсващите парчета от древноримската мозайка "Циганското момиче“  бяха поставени на местата им в музея в турския град Газиантеп, след като по-рано бяха върнати от Съединените щати, пише БНР.

Общо 12 липсващи парчета с части от лицето на момичето и животински мотиви са изнесени от Турция след нелегални разкопки в началото на 60-те години, а през 1965 г. те са закупени за 35 000 долара от Боулинг Грийн Стейт Юнивърсити в щата Охайо, САЩ, от търговеца на антики и произведения на изкуството Питър Маркс в Ню Йорк.

Основната част от лицето на „Циганското момиче“ е открита случайно през 1998 г. под една колона. През 2012 г. изследвания на американски учени показват връзка между мозайките, открити край Газиантеп в Турция, и намиращите се в Съединените щати парчета. След това Турция иска тяхното връщане. Парчетата бяха върнати в края на ноември, а днес - поставени на местата им.

Мозайката е наречена „Циганското момиче“ заради сплетените коси и издадените смугли скули на изобразеното момиче. Учените обаче все още не са изяснили с точност етническия му произход. Независимо от това, мозайката е обект на голям интерес, поради това че лицето е невероятно изразително и живо.  Мозайката е най-прочутият експонат сред 30 000 кв. м. мозайки от древния град Зеугма, изложени в музея в южния турски град. Това е най-големият музей на мозайките в света.

Зеугма е основан около 300 г. пр. Хр., след смъртта на Александър Велики, от негов пълководец. Градът е завладян от римляните през 64 г. и в наши дни е разкрит при строителството на язовир. Става известен с откритите там множество артефакти, богати мозайки и фрески. Мозайките са били по-скъпи за изработка от фреските с бои, тъй като подреждането на стотици малки камъчета е отнемало много повече време и усилия.

Продължава работата на археолозите за разкриване на други мозайки от древния град.

В церемонията участва и турският министър на културата Мехмед Нури Ерсой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 5 години

Едва ли някой сериозно вярва, че ако руснаците вземат Истанбул, после биха го дали на гърците. Името Константинополис може да възстановят.Но всичко това би се случило само при някаква много специфични международна ситуация. Твърде много интереси са свързани с проливите.

39

Слав

преди 5 години

Предсказано е че турция ще изчезне, а България ще е част от руската държава!

38

Анонимен

преди 5 години

Янките издишат , скоро ще пратят и Гюлен!

fallback