Снимка: Reuters

На всяко дете в Румъния на възраст под 18 години от 2019 г. автоматично ще се разкрива спестовна сметка, пише днес в. "Зиарул финанчиар", като се позовава на правителствено решение.

Още по темата

Ако родителите внасят минимум 1200 леи годишно в сметката (504 лв.), държавата ще я допълва с годишна премия от 600 леи (252 лв.), към които ще се добавя лихва от три процента, предвижда нормативният акт, публикуван вчера в Държавен вестник.

В случай че родителите не са внесли през годината 1200 леи в сметката на детето, държавната годишна премия не се отпуска, но по салдото на сметката се надчисляват лихви. Лихвата се изчислява и се изплаща за срока на депозита, когато титулярът навърши 18 години, предаде БТА.

Сумите, които се внасят годишно, не могат да надхвърлят сумата от 10 000 евро в еквивалента им в леи.

Сумата по сметката може да бъде изтеглена само след навършване на 18-годишна възраст на детето. Изключение са тегления за покриване на медицински разходи при болести, представляващи риск за живота на детето, или при смърт.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 месеца

До Анонимен

"Що мислиш, че една баба има само едно внуче?

Защото знам колко внуци имат бабите ми, малoумник такъв

16

Анонимен

преди 4 месеца

До Анонимен15
Ти си толкова глуповат, че елементарни сметки не можеш да правиш.
Що мислиш, че една баба има само едно внуче?
Ти направо си деббилен.
точно това беше проблемът на социализма - много пари в ДСК, много вноски за кола, много лихвоточки, а магазините празни и нищо не можеш да купиш с тях.
Ама едва ли с твоето простовато селско мозъче можеш да го схванеш.

15

Анонимен

преди 4 месеца

До Анонимен 13

Личи си, че си минал 3-ти клас то милост, защото не им се е занимавало с тебе. По онова време бабите произвеждаха всичко, почти нищо не се купуваше. 2 баби по 150 лева, тва са 300 лева, за няма и 7 години се събират 25 000 лева.

Точно това е идеята, че бяха маса и пари, и изчезнаха демокрадцически... Тия пари ако бяха останали неокрадени, днес щях да съм милионер.