Да умреш в дома си от бомбардировка или да се довериш на трафикантите? Това е дилемата на голяма част от емигрантите на о. Лесбос. В лагера "Мория" на гръцкия остров Лесбос живеят между 8 и 10 хиляди души, дошли с трафикантски лодки от Турция.

Капацитетът на лагера е надхвърлен няколко пъти, затова прииждащите нови хора разпъват палатки в гората около него. Местните наричат тази местност – Джунглата, подобно на едноименния лагер край френския град Кале.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с Хасан от Афганистан, който от 4 месеца живее в "Мория". Прекосил е морето с лодка срещу 1000 евро.

"В Афганистан не е безопасно, ако беше никога нямаше да дойда в бежански център в друга страна. Сега Афганистан е опасен за мен и за моето семейство, не искам да живея там. Имам план да се преместя в друга държава като например Германия, Италия или Франция, но съм уплашен за бъдещето си, защото не знам какво ще бъде то", споделя Хасан.

В "Мория" живеят хора от близо 60 различни националности, но със сходна съдба. Около 70 процента са афганистанци, следвани от сирийците и иракчаните. Условията за всички тях са еднакво мизерни.

Няма топла вода отвън, няма хигиена. Тоалетните са с отворени прозорци и всеки може да погледне вътре. Живеят в летни палатки. Когато вали, влизат вътре и мръзнат. Леглата им са дървени палета, покрити с малко картон.

За да стигнат до лагера мигрантите избират опасния път да се доверят на трафикантите, които да ги прекарат нелегално с лодки от Турция до Гърция. А борбата с нелегалния трафик е поверена на Агенцията за гранична и брегова охрана "Фронтекс". В нея активно участва и българският патрулен кораб "Поморие".

Корабът е с два екипажа от по 9 души само българи, които се сменят на ротационен принцип. Плавателният съд е дълъг 28 метра и широк 7 метра, снабден е с оборудване за търсене и спасяване.

Освен в охраната по вода, българи участват и в идентификацията на новопристигналите мигранти, предаде Виктор Борисов от остров Лесбос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase