Снимка: Bloomberg TV
fallback

Продължава конфликтът на интереси между местната администрация и съветите в Сърбия. Това показаха изборите за национални съвети на малцинствата в страната. Провеждането им премина под влиянието на управляващата партия, а всички кандидати вече бяха част от управлението на националните съвети и се ползваха с доверието на Белград.

Победата на кмета на Босилеград Владимир Захариев за лидер на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия не е изненадваща според правозащитника и архивист Иван Николов, ръководител на КИЦ Босилеград, Сърбия. Той посочи още, че това практически няма да промени настоящата система и да доведе до напредък за българите там.

Oще по темата

"Странно и недопустимо е, че местната власт смесва длъжностите и влиянието си с Националния съвет на малцинствата. Така той няма да може да се отдели от нейната опека. Нещата ще продължават по същия начин: реално тези, които нарушават правата на малцинствата, ще са същите, от които се очаква и да ги защитават. Много е странно, че точно Владимир Захариев, който традиционно принадлежеше към центъра на крайния сръбски национализъм, изведнъж трябва да представлява българските интереси. Това, само по себе си, е конфликт", коментира пред предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria Николов.

По думите му изборите се оказали символ на провалената демокрация – липсвал е контрол и външни наблюдатели. Според него основният проблем е липсата на действащи закони, чрез които да не се стига до създаването на подобни съвети.

Мирославм Нацков – гл.реактор на Радио и Телевизия Цариброд посочи факта, че само 2 седмици преди изборите, листа, съставена от представители от градове, в които живеят само българи, беше отменена. Като "тревожен" той определи и факта, че кметът на Босилеград стана ръководител на българския национален съвет, още повече, че той няма подкрепата на София.

"Сериозна политика, свързана със защитата на човешките права на българите в Сърбия, с информирането и образованието на роден език, трябва да бъде подкрепена както от Белград, така и от София“.

Още външнополитически новини може да четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 5 години

Бошняците всъщност са ислямизирани сърби.а Тито като определя шестте републики на бивша Югославия и между тях Босна и Херцеговина и Македония прави голям сакатлък на сръбските шовинисти.Тито е кръволок и българомразец ама ако не беше той сега всичко това което е било Югославия щеше да е Сърбия,евентуално без Словения и част от Хърватско.Така че малко сме "квит"със сърбойците дето ги прецакаха,та сега има "македонци"но все пак сърбомани и бошняци АНТИсърби.Хак им е на сърбите,та и малко им е.

8

Анонимен

преди 5 години

Сърбите извършиха геноцид над югославските народи. Както фашистите и нацистите. Нареждат се до турците и нацистите.

7

Анонимен

преди 5 години

Косуву и Сърбия. Да живей Клинтън, освободителят на Косово. Само така за сърбята. Бой и сръбска(ромска) музика.

fallback